Punt divers

Llena destaca que l'energia fotovoltaica dóna estabilitat al sector agrari

PONENT

El conseller del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR), Joaquim Llena, ha destacat aquest divendres durant la inauguració de la planta fotovoltaica que l'empresa mollerussenca Nufri ha instal·lat al Poal (Pla d'Urgell), que la generació d'aquest tipus d'energia dóna estabilitat al sector agrari. Al seu torn, el president de la fructícola Nufri, Francesc Argilés, ha assegurat que el 25% de la facturació de l'empresa prové de la generació d'energia amb les diferents instal·lacions de cogeneració i plaques fotovoltaiques que tenen.

Llena i Argilés han estat acompanyats durant l'acte, entre d'altres, per la consellera d'Agricultura i Ramaderia de Castella i Lleó, Sílvia Clemente, ja que Nufri té previst endegar un projecte experimental d'una varietat de poma a Sòria.El conseller d'Agricultura ha volgut elogiar l'esforç inversor d'empreses del sector agroalimentari com Nufri, i més en època de crisi econòmica generalitzada com l'actual. Llena ha insistit que cal donar suport a les empreses que, com aquesta, i malgrat la crisi, continuen invertint. Així mateix ha dit que apostar per les plantes fotovoltaiques dóna una estabilitat a les empreses del sector.Segons Llena, el sector agroalimentari viu un moment 'complicat i complex', tot i el seu bon comportament l'any 2008. En aquest sentit, ha afegit que inversions d'aquest tipus són una bona notícia perquè posen en valor el sector, i demostren que els empresaris aposten per l'emprenedoria i la innovació. Llena ha remarcat que es tracta d'un 'projecte ambiciós' i amb un futur que comporta l'assessorament i l'orientació de la Universitat de Lleida (UdL) en àrees de desenvolupament de noves tecnologies de generació d'energia que seran de vital importància en un futur no molt llunya. En aquest sentit, cal destacar que la tecnologia que la UdL ha desenvolupat en aquesta instal·lació del Poal és puntera al basar-se en la trigeneració de calor, fred i energia.Nufri ja disposa de tres plantes de captació solar a Huelva, Mollerussa i Vila-sana. A banda de l'aposta per noves tecnologies respectuoses amb el medi ambient, també ha fet un esforç per la R+D+i ja que participa de Fruit Futur amb l'IRTA, un projecte pioner d'investigació sobre noves varietats.La planta del Poal l'ha construït l'empresa Sofos Solar SL i ofereix una potència de 2.000 quilovats d'energia que s'obté a través de 13.400 panels fotovoltaics instal·lats en 210 seguidors. Els agricultors socis de Nufri també han participat en el projecte i en podran percebre els beneficis econòmics.En total, Nufri ha invertit 42 milions d'euros als tres centres de captació solar que té repartits i que ofereixen una potència conjunta de 6.190 quilovats nominals i preveuen genera generar més de 12 milions de quilovats anuals amb un estalvi d'emissions a l'atmosfera de 18.000 tones de CO2.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.