Punt divers

La conca de la Noguera Pallaresa té aigua suficient per emplenar dues vegades el pantà de Sant Antoni, a Talarn

PONENT

Les reserves hídriques a totes les conques de l'Ebre són molt bones i en alguns casos se situen per sobre de la mitjana dels darrers 5 anys. Un exemple és la Noguera Pallaresa que està amb 480 hectòmetres cúbics, mentre la mitjana dels darrers 5 anys es troba en 220 i la xifra de l'any passat era de 200. Aquestes dades fan que hi hagi reserves d'aigua suficients per omplir dues vegades el pantà de Sant Antoni, a Talarn. Aquest pantà té una capacitat màxima de 226 hectòmetres cúbics i actualment en té 97, al 43% de capacitat en previsió del desglaç. El conjunt de la conca de l'Ebre es troba en 2.100 hectòmetres cúbics quan la mitjana es situa en 1.000 i l'any passat estava a 600.

Cèsar Ferrer, hidròleg de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, explica que en tota la conca de l'Ebre les reserves d'aigua estan per sobre de la mitjana dels darrers 5 anys i destaca les dades de la conca del riu Valira que l'any passat tenia unes reserves de 20 hectòmetres cúbics i aquest any es situen en 90. La mitjana dels darrers 5 anys del Valira és de 40 hectòmetres cúbics. Pel que fa al Segre es troba en 55 hectòmetres cúbics, els mateixos que la mitjana dels darrers 5 anys i molt superior als 10 de l'any passat. Ferrer explica que un cas similar passa amb la conca del Garona que es troba en 120 hectòmetres cúbics, mentre la mitjana és de 118 i l'any passat es va situar en 40.Cèsar Ferrer diu que aquestes dades fan preveure que aquesta campanya no hi haurà problemes de reg. Pel que fa a inundacions explica que hi ha les mateixes possibilitats que n'hi hagi aquest any que un altre any de menys neu. Ferrer explica que situacions crítiques se'n produeixen tot l'any però que per haver-hi inundacions s'han de produir dies seguits de desglaç acompanyats de pluges fortes. De donar-se aquestos dos factors és quan hi ha probabilitats d'inundacions.Ferrer diu que de les reserves hídriques que hi ha actualment tant sols un 60% baixarà pels rius donat que el 40% restant s'evapora o es filtra al sòl. Tot i que les reserves són molt altes alguns pantans es troben a menys de la meitat en previsió del desglaç com el de Sant Antoni, a Talarn, o el de Camarasa. Aquests pantans no s'aprofiten pel reg i poden mantenir-se en cotes baixen en previsió de desglaç. Ferrer explica que aquells embassaments dels que en depenen el reg han d'estar plens per la campanya de regadiu.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.