Punt divers

La Generalitat aposta per la venda de Copalme com a sortida a la crisi que viu la cooperativa

PONENT

La Generalitat de Catalunya veu una venda o una fusió de la firma com a solucions més factibles a la crisi que viu la Cooperativa d'Almenar (Copalme) i, per conseqüència, les persones que hi tenien estalvis a la secció de crèdit. El secretari de Política Financera, Competència i Consum, Miquel Salazar, ha recordat als afectats que Copalme té pendent un expedient concursal al Jutjat Mercantil de Lleida i, fins que aquest no es resolgui, no es podrà trobar una solució definitiva. Tot i això i segons han explicat els afectats, la Generalitat ja hauria iniciat conversacions amb una empresa que podria mostrar-se interessada en assumir la gestió de Copalme.

Aquest dilluns s'han reunit a Lleida representats de la Generalitat i dels afectats per la crisi a la secció de crèdit de Copalme. En la trobada, Salazar ha exposat als afectats que la crisi de la secció de crèdit no es pot separar del concurs del conjunt de la cooperativa. 'Les decisions dels jutge referents a aquesta qüestió seran les que marcaran les línies a seguir en la sortida de la crisi de Copalme', ha dit Salazar. Tot i això, des de la Generalitat s'han compromès a parlar amb jutge i amb els administradors concursals per articular una solució a la crisi durant els pròxims mesos. A més, el des de l'administració s'han compromès a cercar possibles interessats en adquirir Copalme. Segons els afectats, hi podria haver una empresa interessada en adquirir Copalme amb qui la Generalitat ja hauria iniciat diàleg.

En la trobada d'aquest dilluns, la Generalitat ha rebutjat les acusacions dels afectats cap al Departament d'Economia i Finances assegurant que la inspecció que va dur a terme el departament al 2006 a la secció de crèdit de Copalme es va fer de forma 'correcta'. Tot i això, els afectats mantenen que l'auditoria 'mostra irregularitats que no es constaten en la inspecció' com ara el fet que 'els crèdits no tenien suport consell rector com estableix la llei', tal com ha explicat el portaveu dels afectats, Josep Antoni Terés. Els afectats critiquen que en aquell moment Economia i Finances no sancionés els responsables de la secció de crèdit o de la cooperativa enlloc d'imposar-los una sèrie de recomanacions com va succeir.

El delegat del Govern a Lleida, Miquel Pueyo, ha mostrat la preocupació del Govern respecte la situació en què es troben els afectats per la crisi de Copalme. El delegat ha assegurat que el Govern ja havia analitzat la situació de Coplame. Per la seva part, Miquel Salazar ha afirmat que el Govern 'no té la sensació d'haver fet les coses malament' i ha dit que el problema de Copalme 'és preocupant des de l'àmbit polític'. Salazar ha afirmat que la situació creditícia de la cooperativa va arribar a un punt que ja va fer impossible la intervenció per part de l'administració.

Per la seva part, els afectats han anunciat que tot i la reunió mantinguda tiraran endavant la demanada administrativa que van anunciar contra Economia i Finances a qui responsabilitzen de no haver garantit el patrimoni dels socis de Copalme. En cas que aquesta via no prosperi, els afectats estan disposats a emprar la via judicial. Els afectats, asseguren que des del departament 'no van voler veure la situació de la cooperativa'. També critiquen que l'Institut Català del Crèdit Agrari (ICCA) no vetllés per la liquiditat i pels dipòsits de la secció de crèdit de Copalme.

La plataforma d'afectats per la crisi de Copalme es reunirà novament aquest dimarts, reunió en la qual els afectats decidiran si aturen o continuen amb les mobilitzacions després de la reunió mantinguda amb representats del Govern.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.