Punt divers

Tortosa cedeix el fons digitalitzat del cadastre municipal a l'Arxiu Històric de les Terres de l'Ebre

TERRES DE L'EBRE

L'Ajuntament de Tortosa ha cedit a l'Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l'Ebre el fons documental del cadastre del municipi de Tortosa que ha estat recentment digitalitzat. La documentació del fons del cadastre de l'Ajuntament de Tortosa és d'un considerable valor històric, no solament per l'antiguitat de la documentació que el conforma, sinó també pel fet que comprèn un extens àmbit geogràfic. L'antic terme municipal de Tortosa era des de l'època medieval i fins a la dècada dels 70 un dels més extensos del principat de Catalunya. Entre 1977 i 1979 el municipi es desmembra i apareixen els nous municipis de Deltebre, Camarles, Sant Jaume d'Enveja i l'Aldea (el darrer, segregat el 1983).

La digitalització d'aquesta documentació ha estat realitzada per l'Ajuntament de Tortosa amb l'objectiu preservar-la del deteriorament per l'ús i facilitar-ne la consulta, ja que és un referent obligat de consulta en casos de dubtes sobre informació cadastral per a totes les poblacions del Delta de l'Ebre esmentades. S'han digitalitzat un total de 13.58 plànols, per al que s'ha comptat amb el suport del programa Ciudades Singulares del Ministeri d'Industria, Turisme i Comerç i del Consorci d'Administració Oberta de catalunya. Entre la documentació digitalitzada hi ha documents que daten de l'any 1868 fins avui, com l'amillarament de cadastre de rústica, urbana i pecuària de Tortosa (1868) que compta amb set volums (que contenen un total de 412 plànols); el cadastre topogràfic de 1950/1951; la sèrie de mapes i plànols amb informació cadastral del municipi, còpia dels conservats al fons de la Prefactura Provincial del Cadastre Topogràfic Parcel·lari de Tarragona (s'han digitalitzat un total de 521 plànols); i el cadastre fotogràfic de 1956 que inclou un total de 426 fotografies aèries o ortofotomapes del terme municipal de Tortosa realitzades per Trabajos Aéreos y Fotogramétricos per a la Diputación de Tarragona.El regidor de Cultura, Joan Caballol, i el regidor de Noves Tecnologies, Emili Lehmann, van fer entrega aquesta setmana dels tres DVDs al director de l'Arxiu, Albert Curto. 'Ha estat un treball laboriós pel volum de plànols i documentació existent però això permetrà ara no sols afavorir la seua conservació sinó també el seu accés i consulta per part dels usuaris', manifestà Lehmann. El regidor Joan Caballol ha destacat també el valor de tota la documentació tant a nivell municipal com a nivell històric.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.