Punt divers

El Govern garanteix nous recursos per a la recuperació íntegra del castell de Verdú

El conseller del Departament de Política Territorial i Obres Públiques (DPTOP), Joaquim Nadal, ha assegurat aquest divendres després de visitar les obres de restauració del castell de Verdú (Urgell) que el Govern hi destinarà més recursos. En concret, Nadal ha garantit 'tots els recursos que faltin per acabar el castell de Verdú', ja siguin provinents del Govern o del govern espanyol. Per la seva part, l'alcalde de Verdú, Josep Riera, ha anunciat que un dels usos que acollirà el castell quan estigui restaurat al cent per cent, serà un centre d'estudis i d'interpretació de l'escola rural de tot Catalunya. Una part del castell ja restaurada es va reobrir al públic el passat 5 de juny.

Després de l'acte de presentació de la primera fase de restauració del castell de Verdú, presidit pel conseller Nadal, l'alcalde de la vila ha explicat que els usos que es destinaran a la sala gòtica seran socials. És a dir, que s'hi preveu portar a terme tot tipus d'activitats impulsades des del consistori i la societat civil, per tal que torni a ser 'el cor del poble', i s'hi facin actes culturals diversos.En aquest sentit, Riera ha afegit que a les golfes s'està treballant per ubicar-hi un centre d'estudis i d'interpretació de l'escola rural de tot Catalunya, amb col·laboració de la universitat, que s'integraria amb una altra escola que està situada al davant del castell. Pel que fa a la planta baixa-mitjana, en principi l'ús que se li preveu donar és el d'acollir l'oficina de turisme del municipi, amb un espai audiovisual d'explicació del castell i de Verdú i una botiga amb productes de la zona. Pel que fa al soterrani, s'hi preveu una sala d'exposicions que girarien al voltant de les temàtiques del vi i la ceràmica, típiques de Verdú. Per últim, hi hauria un darrer espai destinat a la restauració, però que encara està per definir.El conseller Nadal ha visitat aquest divendres les obres de restauració que ha executat el Govern al castell amb un cost de més d'1 milió d'euros, provinent de l'1% cultura i també de l'ajuntament, i que han permès consolidar l'estructura de la fortalesa. Així, s'han reforçat els fonaments de l'edifici, s'ha consolidat l'estructura de la Torre Vella i de les diferents façanes i s'han refet diverses cobertes.El castell de Verdú és una fortalesa del segle XI que va constituir l'origen de la vila. Després de la funció defensiva durant els primers temps de la conquesta, va esdevenir la residència dels abats del monestir de Poblet que s'allotjaven al municipi. La fortalesa, que conserva elements romànics, gòtics i renaixentistes, es va anar degradant amb el temps i l'Ajuntament de Verdú la va adquirir el 1988. El Govern, a través de l'Incasòl, va iniciar les obres de restauració anys després.Una vegada ha visitat les obres de restauració del castell de Verdú, el conseller Nadal s'ha desplaçat fins a Tàrrega on ha presidit els actes de commemoració del 25è aniversari de l'Escola de Sobrestants de Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.