Punt divers

El grup de música tradicional pirinenca Surti com Surti enregistra el seu primer disc Al peu del Cadí

El grup de música tradicional i popular del Pirineu Surti com Surti edita el seu primer disc. Moltes de les cançons del seu repertori ja han estat enregistrades per bons músics, però fins ara no s'havia fet en la versió més propera a l'original, perquè en Jaumet, la Trini i el Ferrer les han après dels seus padrins i dels pastors transhumants. 'Al peu del Cadí. Balls i cançons de muntanya i de festa major', és el nom d'aquest disc que inclou 22 peces, entre les quals hi figuren cançons tan conegudes com El gall negre, La cirereta, El terrissaire, carreter català, La desgràcia d'un pobre home, El gitano i El llodrigó.

El conjunt Surti com Surti està integrat per Francesc Sanvicens (Ferrer del Quer), Trini Travé i Josep Garcia (Jaumet de Tuixent). Tots tres tenen el Cadí com a referent. Sanvicens té 78 anys i és fill del Querforadat, Trini Travé és nascuda a Torres d'Alàs, i Pep Jaumet té 81 anys i és de Tuixent, al vessant sud de la serralada. En el disc també hi fan una col·laboració els pastors músics Joan Piella (Pipa) i Ernest Sitges i la cantant Margarida Darré, tots ells vinculats a la música tradicional de muntanya. Tots tres membres d'aquesta formació són autodidactes i han anat aprenent d'oïdes tot el que saben, escoltant els avis. Sanvicens explica que de ben petit va aconseguir que li compressin un acordió diatònic i 'escoltant i fent i desfent va anar aprenent'. Als tretze anys ja el van anar a buscar per anar a tocar a Arsèguel i des d'aleshores no ha parat d'anar de trobada en trobada d'acordionistes i per les festes majors. En Jaumet explica que la coneguda i molt demanada peça El llodrigó, 'una cançó una mica verda', com ell mateix l'etiqueta, la va aprendre de jovenet treballant a les mines del Pedraforca d'un senyor molt vellet. La iniciativa, l'edició i la tria han estat d'Irene Serra i Roger Biosca i compten amb el suport dels segells discogràfics Temps Record i Vesc i la col·laboració de l''nstitut Català de les Indústries Culturals i el Consell Comarcal de l'Alt Urgell. Els Surti com Surti ofereixen els seus concerts arreu del Pirineu, on són molt coneguts i estimats, des de fa uns quinze anys quan es van agrupar. Justament dissabte passat van actuar a la Trobada de Cançoners, Romancers i Cantautors de Bescaran, on van quedar en segon lloc a la votació popular per al premi Bescaran Cançoner, només superats pel cantautor murcià David Moya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.