Punt divers

Unió de Pagesos denuncia la impunitat de les grans distribuïdores per obtenir marges de benefici 'abusius'

Unió de Pagesos ha denunciat els marges abusius de les grans cadenes de distribució i els baixos preus que reben els productors. Ho ha fet instal·lant a Figueres un mercat on s'han venut productes agraris a un preu just. Només a tall d'exemple, si un quilo de mandarines, al pagès li compren a 0,30 cèntims d'euros, en una gran superfície es pot vendre a 1,30 euros el quilo. Avui, al mercat es venien a 0,65 cèntims d'euro. El coordinador nacional d'aquest sindicat agrari, Joan Caball, apuntava com a causa d'aquests 'abusos' a la concentració de la distribució en poques mans i criticava la inacció dels governs català i espanyol per fer complir les normatives de competència, comerç i consum.

Des de les deu del matí, Unió de Pagesos ha instal·lat a la plaça baixa de la Rambla, un mercat de productes agroalimentaris,- fruita dolça, cítrics, oli, fruita seca, llet, verdura i planta ornamental, amb una etiqueta que incloïa el preu real que percep el productor i el que el sindicat anomena 'preu just', és a dir, aquell que li correspon tenint en compte els costos de producció més un petit benefici empresarial per la pagesia. Amb aquesta acció, que s'ha repetit per altres ciutats catalanes el sindicat ha volgut denunciar els abusos que pateix la pagesia per part de les cadenes de distribució, que a Catalunya, n'hi ha tres que concentren més del 50% de les vendes. Així, per exemple, els pagesos reclamen que el preu just de l'oli seria 0,60 cèntim d'euro el quilo, mentre que avui rep 0,20 cèntims d'euro el quilo. El mateix passa amb els cítrics, on reclamen el doble i passar de vendre un quilo de clementines a 0,30 cèntims el quilo a vendre'l a 0,60 cèntims d'euro. En aquest sentit, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos, Joan Caball, criticava 'l'escassa celeritat' dels governs espanyol i català per posar sancions a les distribuïdores quan marquen aquests marges o pacten preus en el sector agroalimentari i en canvi 'sí que ho fan en altres sectors econòmics'.Marques blanquesCaball també ha criticat la presència de marques blanques perquè considera que perjudiquen els consumidors ja que no informaven sobre procedència dels productes i per tant, ha dit, vulneraven els drets dels consumidors. A més, ha exigit la correcta identificació dels productes.El representant sindical ha explicat que amb aquesta acció el sindicat pretenia que el consumidor comprovés que pot comprar productes de la terra 'de gran qualitat i a un preu accessible diferent al que pot trobar a les grans superfícies', ha dit Joan Caball. Així, en l'assemblea nacional que el sindicat celebrarà a Olot (Garrotxa) al març es debatrà la possibilitat de crear mercats únicament de pagesos, ja que, segons Caball, hi ha ajuntaments catalans que ho demanen.Les mesures que el sindicat agrari reclama als governs català i espanyol són el compliment de la legislació actual, és a dir, increment de les inspeccions de les autoritats de comerç, consum i competència per fer complir la normativa; una nova legislació de comerç agroalimentari que garanteixi la transparència del mercat; controls efectius de les importacions i respecte de la preferència comunitària; i que es posin les mateixes exigències als productes importats que als produïts a la Comunitat Europea.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.