Punt divers

La literatura infantil juvenil catalana aposta per l'ensenyament de la lectura i l'adaptació al llibre digital

El quart Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana celebrat aquest cap de setmana a Mollerussa ha debatut amb autors, editors i adaptadors teatrals, la situació i el futur de la literatura infantil a Catalunya. El congrés ha arribat a les conclusions que cal adaptar-se a les noves tecnologies com els llibres digitals i que la literatura infantil i juvenil passa sovint desapercebuda pels mitjans de comunicació. Durant el congrés també s'ha debatut la necessitat de promoure la lectura lliure davant la prescripció escolar i la necessitat de crear-se una pròpia biblioteca els nens en lloc de compartir llibres de narrativa a les escoles.

La literatura infantil i juvenil en català suposa prop d'un 30% del mercat a Catalunya i no pot competir en nombre de lectors o espai de mercat al costat del castellà, tot i que tal com explica el coordinador del congrés, Pere Martí, hi ha autors i producció catalana a nivell europeu. El congrés de literatura infantil també ha servit per reclamar una major implicació de les institucions en la literatura catalana com per exemple l'Institut Ramon Llull a Europa. Els tres dies que ha durat el congrés s'han pogut escoltar taules rodones dedicades a l'edició de literatura infantil en català, animals a la literatura infantil, una taula rodona dedicada als conta contes, teatre i televisió, les noves tecnologies a la literatura i el pes de les llengües del país Basc, Galícia i Catalunya a Espanya. La implantació del llibre digital com en països anglosaxons ha estat un dels punts que més interès han generat i també s'ha demanat una major implicació de tots en l'educació a llegir i la comprensió lectora com a millors formes de fomentar la literatura infantil i juvenil. La narrativa és el gènere més destacat dins d'aquesta literatura i es demana donar major importància a l'assaig.La quarta edició d'aquest congrés s'ha dedicat a la figura de l'autor Josep Vallvrdú amb una exposició sobre la seva obra, una conferència de Josep Maria Eloy sobre Vallverdú i una conferència de la il·lustradora i autora, Teresa Duran. També s'han fet conferències sobre la llengua en la creació literària a càrrec de Miquel Desclot o la bibliotecària Teresa Manyà, que va parlar sobre la relació de la literatura juvenil amb les escoles i mitjans de comunicació. El quart Congrés de Literatura Infantil i Juvenil Catalana que s'ha celebrat a Mollerussa es va fer en anteriors edicions a la Seu d'Urgell l'any 1997, Vilafranca del Penedès l'any 2001, i a València l'any 2004. La pròxima edició ja té candidatures a Manresa i Mallorca.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.