Punt divers

ERC del Pla acusa l'Arquebisbat de 'lucrar-se' de la donació d'una veïna a la parròquia per valor de 640.000 euros

CAMP DE TARRAGONA

La donació d'uns terrenys que va fer una veïna del Pla de Santa Maria (Alt Camp) a la parròquia del poble ha generat polèmica. El grup d'ERC acusa l'Arquebisbat d'apropiar-se de la donació, quan la voluntat de la veïna era que quan morís el seu patrimoni quedés per al poble. ERC ho interpreta com un 'negoci lucratiu' per part de l'Església, amb el consentiment de l'alcalde Mateu Montserrat (UDC). Per la seva banda, l'alcalde assegura que s'ha aconseguit tancar un bon acord amb l'Arquebisbat, per permuta. L'Ajuntament s'ha quedat els terrenys de la dona -necessaris per ampliar l'escola-, però n'ha hagut de donar a l'Església uns altres a canvi, al polígon, pràcticament pel mateix valor: 640.000 euros.

ERC, però, no ho considera un bon acord i creu que l'alcalde hauria d'haver posat l'Arquebisbat 'entre l'espasa i la paret', segons la regidora republicana M. Antònia Quintana, cap comarcal d'ERC. Ara fa dos anys la veïna va deixar constància en el testament de la donació al rector de la parròquia de 5.000 metres quadrats de terreny, coneguts com Cal Manescal, una casa i un compte amb uns 120.000 euros.La casa i els diners en efectiu continuen a mans de l'Arquebisbat, i el que s'ha negociat és la permuta dels terrenys, donada la necessitat del poble d'ampliar la zona educativa. A canvi, l'Arquebisbat es queda uns altres terrenys al polígon industrial, i 40.000 euros per la diferència en el valor dels terrenys. La permuta va ser aprovada en el ple d'aquest dijous al vespre, davant la indignació del grup d'ERC.ERC opina que aquesta no era la finalitat de la veïna i acusa l'alcalde de no haver negociat 'correctament' amb l'Arquebisbat, i més, segons ERC, quan el poble ha invertit molts diners en millores de l'església, i fins i tot amb la compra d'un orgue. El grup lamenta que el poble no es pugui beneficiar de la donació que va fer la veïna, i que, segons declara Quintana, 'l'únic que hi fa negoci és l'Arquebisbat'.'Una donació a la parròquia s'ha convertit en un negoci de més de 100 milions de les antigues pessetes per a l'Arquebisbat', sentencia la regidora. M. Antònia Quintana creu que l'alcalde ha primat els interessos de l'Església en detriment dels del poble, citant d'exemple que en un altre poble de la comarca, Vilabella, es va aconseguir que una plaça, propietat de l'Església, passés a ser del poble.L'alcalde assegura que ell ha negociat al màxim, sense sentir-se pressionat per l'Església. Inicialment, l'Arquebisbat reclamava íntegrament els diners, però Montserrat està satisfet d'haver aconseguit la permuta, que permetrà tenir en un mateix espai tots els centres educatius, convertir-ho en zona d'equipaments i traspassar l'edificabilitat que té ara com a sòl urbà a una futura zona d'equipaments.ERC també assenyala que els terrenys donats s'haguessin pogut requalificar com a equipament -es va fer l'aprovació inicial l'any 2005, però no va prosperar -i el cost hauria estat menor, o tirar per altres vies, com ara l'expropiació. 'Malestar, embolics, advocats, jutjats, temps i diners'. Això és el que s'ha volgut estalviar l'alcalde negociant amb l'Arquebisbat, tot i que reconeix que tampoc ha estat fàcil.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.