Punt divers

El coordinador aeri diu que no van qüestionar mai la demanda d'evacuació de les BRIF tot i existir una alternativa

El coordinador dels mitjans aeris durant l'incendi d'Horta de Sant Joan, Bienvenido Aguado, ha indicat aquest dilluns que no van qüestionar mai la petició d'evacuació de les BRIF tot i que pogués existir una ruta segura de sortida per terra, que és la que van utilitzar els bombers de Mataró. Segons Aguado, 'és molt difícil valorar si cal o no cal' evacuar, però davant una demanda d'emergència, els pilots no entren en més consideracions i procedeixen al rescat. A més, ha argumentat que són les persones que estan a terra les que tenen més informació. De tota manera, Aguado sí ha reconegut que la situació per dur a terme el rescat era 'inestable i compromesa' i d'un risc 'extrem'.

Com a coordinador dels mitjans aeris durant l'incendi, Aguado ha explicat que ell mateix va donar l'ordre d'aturar el vol a les 14.30 hores, perquè les condicions meteorològiques el feien perillós. Però un cop al parc de bombers d'Horta la situació va empitjorar i va rebre la petició del GRAF 01 de tornar-se a enlairar per fer de vigia, passades les 15 hores. En aquell moment, ha dit, el foc ja 'anava cap a tots costats' i van decidir córrer el risc. Va ser llavors quan va rebre la petició d'evacuació de les BRIF, a més d'una trucada d'emergència dels bombers de Mataró. En aquest últim cas, Aguado ha argumentat que va poder observar que estaven en una situació segura, i que podien evacuar directament. En el cas de les BRIF, sent una petició d'evacuació, ha apuntat que no van qüestionar-la en cap moment 'independentment que podria establir-se l'alternativa d'una evacuació segura', és a dir, la ruta que van utilitzar els bombers de Mataró. Aguado ha indicat que la situació per fer l'evacuació era 'inestable i compromesa', però van prioritzar el rescat. 'És una petició d'evacuació i no ens qüestionem la motivació perquè, com ja s'ha dit alguna vegada, el que està a terra és qui té més informació', ha al·legat. Segons ell, quan es produeix una trucada d'emergència 'és molt difícil valorar si cal o no cal' evacuar, i per això s'ha de confiar en el criteri de qui està a terra, que és qui té una millor visió de la situació. 'Sí que és veritat que poden haver percepcions diferents', ha afegit en referència a la ruta segura que van fer servir els bombers de Mataró. 'Però no ens qüestionem el fet de si els hem de rescatar o no', i més quan ja s'ha decidit procedir a l'evacuació.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.