Punt divers

L'Estany d'Ivars i Vila-Sana celebra l'arribada a la cota màxima d'aigua amb un acte lúdic

PONENT

L'Estany d'Ivars i Vila-Sana al Pla d'Urgell, arribarà a la seva cota màxima d'aigua a finals del mes de març amb 2,3 hectòmetres cúbics d'aigua en una àrea de 126 hectàrees inundades. La recuperació d'aquest estany es va començar l'any 2005. El pròxim dia 28 de març el president del consorci de l'estany, Joan Reñé, farà un acte simbòlic aixecant una pala de regulació per alliberar aigua, acompanyat de representants de les institucions que formen part del consorci. El consell general de l'estany també ha aprovat la construcció d'un tancat de fusta perimetral al canyissar per tenir un parell de cavalls de la camarga el mes de maig, afavorint així el desenvolupament del canyissar.

Els actes de celebració del final de l'ompliment de l'estany d'Ivars i Vila-Sana començaran a les deu del matí i a part de l'acte simbòlic institucional d'aixecar una pala de regulació de l'aigua per alliberar aigua per a usos agrícoles des de Ca l'Aragonès, també s'oferiran actes lúdics per celebrar que s'ha recuperat l'estany, com ara un esmorzar popular, passejades a cavall per als nens o visites ornitològiques a càrrec de l'entitat EGRELL. L'Agrupament Escolta Ivarsenc també farà una plantada d'arbres. Amb l'Estany d'Ivars i Vila-Sana a la seva màxima cota de 2,3 hectòmetres cúbics es podrà iniciar l'alliberament anual d'aigua per a usos agraris entre la primavera i l'estiu, restant ple durant l'hivern. L'alliberament d'aigua permetrà l'entrada d'aigua nova facilitant l'equilibri de l'ecosistema i recuperar l'ús agrari que ja tenia abans, tal com explica Reñé. L'aigua desembassada anirà al riu corb i servirà per regar terres de Vila-sana, el Poal i Linyola.El pròxim mes de maig també es construirà un tancat de fusta de 5 hectàrees a la zona del canyissar que depura l'aigua que entra a l'estany. El tancat amb un petit espai cobert servirà per introduir dos cavalls de la camarga provinents del Delta de l'Ebre, que serviran per millorar l'eficiència del canyissar amb la seva pastura i permetran augmentar la biodiversitat de la zona, sobretot d'ocells que aprofiten la vegetació que sorgeix dels llocs on trepitgen els cavalls. La introducció d'aquests dos cavalls suposarà una inversió de 16.000 euros. Abans de l'estiu es vol introduir barques per poder visitar l'estany des de dins però encara falta adaptar l'embarcador i la normativa que regularà aquesta activitat a l'estany.   La reunió del Consell General del Consorci de l'estany d'Ivars i Vila-Sana també ha aprovat la prorroga del contracte a l'empresa encarregada de la vigilància i manteniment d'aquest espai natural. Pròximament també s'adjudicarà la llicència per instal·lar baters secs per als visitants i el protocol de visites guiades que s'organitzen des de l'associació Territori i Paisatge.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.