Punt divers

Debut dels esclopers més joves de Catalunya al primer Mercat de la Cultura Rural de Peramola

ALT PIRINEU I ARAN

Els pròxims 10 i 11 d'abril, Peramola estrena el Mercat de la Cultura Rural, escenificació d'un quadre típic de la vida quotidiana al camp a principis del segle XX. Tot el poble s'ha abocat en aquesta iniciativa de l'Associació Cultural i Festiva Jovent de Peramola. Al llarg de dos dies, els carrers i les places de la vila s'ompliran d'artesania i d'activitats culturals diverses. Des de les 11 del matí, tant divendres com dissabte, el mercat ocuparà els carrers, carrerons i placetes del centre històric de la vila, un dels més atractius i ben conservats del Pirineu. Un dels principals al·licients del mercat serà el debut oficial dels esclopers més joves de Catalunya.

Els dos dies del mercat a les 12 del migdia es podran veure en acció els esclopers més joves de Catalunya fent una demostració del seu ofici. A més es podrà veure treballar artesans com vidriers, cistellers i fusters entre altres. En total hi haurà una trentena de parades d'artesania repartides pels carrerons del poble. D'aquestes parades dues seran de gent de la vila; una la de la carnisseria, amb Maria Capdevila al davant, que elabora els diversos bulls i les llonganisses com sempre s'ha fet en aquesta contrada. L'altra parada d'una peramolina, serà la de la Maria Canal, que es dedica a fer punta i posarà a la venda una setantena de peces. Ambdues veïnes, com la resta de gent del poble, s'han bolcat de ple en els actes preparatius del mercat contents que el jovent torni a valorar ara 'les coses d'abans'.Capdevila explica que al poble hi viuen permanentment un centenar de persones, de les quals una setantena jubilades, malgrat això, matisa la Maria, al poble hi ha molta vida perquè  'el jovent d'aquí és molt actiu i fan moltes coses', aquesta mateixa setmana, i després de deixar-ho tot enllestit pel mercat, estan de colònies amb l'esplai del poble. Aquí també hi ve molta gent a passar el cap de setmana i les vacances, afegeix al Maria,  perquè hi conserven la casa, i això també ajuda a que 'aquest poble tant bonic i amb tanta història es mantingui viu i  ben conservat'.També des de l'Ajuntament de Peramola i des del Consell Comarcal d e l'Alt Urgell s'ha valorat el fet que la iniciativa del mercat hagi sorgit del teixit associatiu de la vila i, més en concret, de la gent jove. És per aquest motiu que totes dues institucions han decidit aportar el suport necessari perquè la nova proposta cultural sigui un èxit.El mercat es veurà amenitzat per l'exhibició de balls i música tradicional. Tant divendres com dissabte a les 6 de la tarda tindrà lloc l'actuació del grup de danses de la vila que és un dels més actius de la comarca . En aquest sentit, convé recordar que Peramola és l'únic lloc de l'Alt Urgell que manté vius els balls de bastons. El programa d'actes inclou també una ballada de sardanes.Els escriptors peramolins Josep Espunyes i Joan Obiols hi tindran una activa participació. Espunyes, presentat per Obiols, oferirà un recital de poesia, amb una tria de textos dels seus llibres Temps de Manobre, De l'Evangeli segons sant Lluc, Notes mínimes d'un paisatge, Pa d'àngel i Alt Urgell: plany i passió. El recital tindrà lloc divendres, dia 10, a les 5 de la tarda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.