El líder d'una banda que volia raptar la filla d'un empresari fuig abans del judici

Els Mossos van evitar el segrest a Tona en enxampar l'acusat en una infracció de trànsit hores abans

David Alonso Martínez, Ayda Yamile Delgado –la seva parella en el moment dels fets– i els cosins Andrés Julián Naranjo i Enaimer Enrique Naranjo van passar set mesos a la presó acusats d'haver planejat el segrest de la filla de Ramón Blázquez, un empresari de la construcció de Tona, però el setembre del 2007 van quedar en llibertat en espera de judici. La decisió la va prendre el jutjat de Vic que va investigar el cas, que va considerar que no hi havia risc de fugida ni de destrucció de proves. Tot i així, el jutge va retirar el passaport als processats –tots són colombians– i els va obligar a presentar-se periòdicament al jutjat, una decisió que l'Audiència de Barcelona va confirmar posteriorment. Tot va anar bé fins fa unes setmanes, quan el líder de la banda va deixar de comparèixer al jutjat. L'Audiència va ordenar-ne la detenció i ingrés a la presó el 23 d'abril, i va fixar deu dies de termini per declarar-lo en rebel·lia en cas que no fos localitzat. Aquest tràmit era necessari per poder jutjar els altres processats independentment de Martínez –hauria anat a judici quan hagués estat localitzat–, però com que ahir encara no s'havia esgotat el termini establert, l'Audiència va haver d'ajornar la vista fins després de l'estiu.

Planificació detallada

Els fets es remunten al novembre del 2006, quan els processats van decidir segrestar la filla de Ramón Blázquez i retenir-la com a mínim dos dies en una zona boscosa del municipi de la Quar (Berguedà), i exigir un rescat d'un milió i mig d'euros a l'empresari. Segons manté la fiscalia, els processats van planificar amb tota mena de detalls l'operació per evitar errors: van controlar els moviments de la víctima durant mesos, van investigar la solvència econòmica del seu pare –el líder de la banda fins i tot va treballar a la seva empresa–, van buscar el lloc adequat per retenir-la i van repartir-se les funcions. Al final, van decidir segrestar la filla de Blázquez a les nou del matí del 22 de febrer del 2007, enmig del carrer, quan tornés de deixar els fills al col·legi. El pla era el següent: els segrestadors barrarien el pas al vehicle de la víctima amb el cotxe, i llavors Enaimer Enrique Naranjo –que ara està empresonat per una altra causa– i Andrés Julián Naranjo ho aprofitarien per entrar al vehicle de la dona i col·locar-li un collar bomba simulat. Després, es dirigirien al cobert que havien instal·lat en un bosc de la Quar i hi deixarien la víctima emmordassada, lligada i amb els ulls embenats. Una vegada segrestada la víctima, Martínez –conegut amb el sobrenom de Pollo– s'encarregaria de negociar-ne el rescat amb el seu pare, i quan ja haguessin aconseguit els diners, tenia previst fugir a Colòmbia amb la seva companya sentimental i el seu fill. Enaimer Enrique Naranjo, que és un exparamilitar colombià amb experiència en terrenys muntanyosos, va elegir la zona on volien retenir la víctima i la seva missió era eliminar qualsevol pista de l'operació. El seu cosí, Andrés Julián Naranjo, havia de desfer-se del vehicle de la dona i controlar-ne l'entorn familiar, per comunicar qualsevol incidència al líder de la banda. I, finalment, Ayda Yamile Delgado s'encarregaria d'alimentar i vigilar la víctima.

Incident imprevist

Tot i l'exhaustiva preparació del segrest, finalment el pla dels processats se'n va anar en orris per un incident imprevist. Faltaven només sis hores per abordar la víctima quan Andrés Julián Naranjo i el líder de la banda circulaven en cotxe per Vic i van cometre una infracció que va ser detectada per una patrulla dels Mossos d'Esquadra. Els agents van fer aturar el vehicle i van comprovar que Martínez conduïa amb una taxa d'alcoholèmia gairebé quatre vegades superior a la permesa i que el seu acompanyant havia tancat sobtadament la guantera. Els mossos van escorcollar el cotxe i van descobrir-hi una pistola d'aire comprimit i material per cometre el segrest. A banda de frustrar el rapte, els agents van denunciar el líder de la banda per un delicte contra la seguretat del trànsit i, per això, la fiscalia demana per a ell mig any més de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.