Ensurt monumental
Un pertorbat cala foc a la cripta de la Sagrada Família i en crema la sagristia
No hi ha danys a la part valuosa, però van haver d'evacuar 1.500 turistes
Matí de plena activitat al temple de la Sagrada Família, al mig de la Setmana Santa i amb 1.500 visitants a l'interior. A dos quarts d'onze del matí salten les alarmes i l'espant més gran al temple des de la Guerra Civil, que al final va quedar sols en un ensurt: un grup de vuit visitants a la cripta s'adona que un home surt corrent de la sagristia –d'on ja s'escola fum– i aconsegueixen reduir-lo i avisen els serveis de seguretat.
D'aquesta manera comença el patiment d'ahir la Sagrada Família. L'incendi només va afectar la sagristia (va cremar mobiliari, portes, llibres i casulles), però la gran quantitat de fum que va provocar va obligar a desallotjar els 1.500 turistes que hi havia. Sense arribar a generar escenes de pànic, el fum que sortia per una de les torres sí que feia estar inquiets visitants i veïns a l'exterior, amb una enorme expectació, i els carrers adjacents tallats.
Davant de la façana de la Passió, ja amb la situació sota control, el president del Patronat del temple, Joan Rigol, l'alcalde Jordi Hereu i la regidora de Seguretat de l'Ajuntament, Assumpta Escarp, donaven detalls de l'incident. El foc el va provocar un pertorbat de 65 anys, que ahir els Mossos ja van traslladar a la comissaria de les Corts, on va negar que fos l'autor de l'incendi.
Tot i així, en el moment de la detenció, l'home duia dos encenedors, un esprai d'oli i draps a les butxaques. Però no només això: l'home va aprofitar per endur-se cinc jocs de claus de les guardioles de les almoines i una petita campana de coure i plata que s'utilitza per a la consagració. Per tant, al delicte d'incendi n'hi va sumar un altre de furt. De fet, l'home, que viu a Barcelona, té antecedents per faltes de furts. A més, ha transcendit que acudia habitualment als serveis socials.
Treballadors del temple van explicar a l'ACN que tenien l'home “vist, havia vingut altres vegades”. “No sé si estaria estudiant com fer el foc”, va afirmar la Núria, una guia turística de la basílica. “No es pot controlar” l'accés, “si vols resar t'han de deixar entrar-hi”, va precisar.
Els bombers van haver de rescatar quatre treballadors que havien quedat atrapats en un ascensor, dins del recinte d'obres. De resultes del fum, van haver de ser atesos pel Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) per inhalació de fum. La intoxicació va ser lleu, però van haver de ser traslladats a l'hospital de Sant Pau i a l'hospital de la Creu Roja–Dos de Maig. Els 26 bombers destinats a la basílica van estar treballant més de tres hores per poder-la ventilar. Mentrestant, la Guàrdia Urbana (amb 12 patrulles) i els Mossos (amb 12 dotacions) van mantenir el cordó policial i el tall de trànsit fins a dos quarts de tres del migdia.
Tornada a la normalitat
A dos quarts de cinc de la tarda, la basílica ja va poder reobrir, amb la cripta tancada. No hi ha data encara per a la reobertura de la cripta, on es fan misses cada dia. El Patronat preveu que les tasques de neteja i recuperació de la normalitat durin almenys entre cinc i sis dies.
Al migdia la policia científica va prendre mostres a la sagristia, i a la tarda era el torn d'avaluar els danys. “Hem pogut mantenir tot el patrimoni de Gaudí”, va afirmar Rigol, i la cripta que, juntament amb la façana del Naixement, són patrimoni de la humanitat, no va patir cap mena de dany. La cripta havia quedat “fumada” però no va tenir cap dany estructural ni tampoc els preuats vitralls, segons va avançar el cap de projectes de l'oficina tècnica de la Sagrada Família, Jordi Coll. Caldrà, això sí, tornar-la a netejar i també els vitralls de les capelles de la girola, darrere l'altar, que quedaran inaccessibles, de moment, als turistes.