Successos

“La Generalitat deixa desprotegits els grans parcs de bombers gironins”

Els sindicats alerten que Interior evita tancar els parcs petits deixant sota mínims els de Girona i Figueres

Consideren que suposa greus problemes de seguretat

Els sindicats Catac, CCOO i UGT denuncien que el Departament d'Interior de la Generalitat de Catalunya intenta evitar el tancament de parcs de bombers petits en detriment dels grans, com són els d'Olot, Girona i Figueres. Segons els representants sindicals dels Bombers, això suposa un greu problema de seguretat per als membres del cos i la ciutadania en general. Segons dades fetes públiques ahir pels sindicats, la normativa estableix que, per exemple, al parc de Girona hi ha d'haver un mínim de sis bombers, però en el darrer mes això s'ha incomplert set vegades. A Olot ha passat el mateix: la normativa especifica que al parc hi ha d'haver un mínim de quatre bombers, però en el darrer mes s'ha baixat d'aquesta xifra vuit vegades.

Segons els sindicats, això és fruit de les places vacants, que és el problema “més greu” que afecta el cos, perquè s'afegeix al de les deficiències materials provocades per les retallades i les agreuja. Jordi Marquès (UGT) explica que el cos de Bombers a Girona està format per unes 500 persones i que tenen comptabilitzades una trentena de vacants que no es cobreixen. Són sobretot casos de jubilacions, baixes o bombers que passen a segona activitat, és a dir, que per malaltia o algun impediment físic no poden intervenir en totes les actuacions. “No acceptem que ens diguin que això és un problema laboral, perquè ja ens han dit que, si tornéssim a fer hores extres, no ens les pagarien; es tracta d'un problema de falta de model”, afirma Marquès.

Segons denuncien els sindicats, fins ara la impossibilitat de cobrir els mínims se superava tancant algun dels parcs petits, de manera que es destinaven els seus bombers a “tapar forats” en altres parcs del voltant. Pels sindicats, això suposa un impacte baix en la seguretat de la població perquè els parcs tancats en tenen d'altres a molt pocs quilòmetres.

El de Calonge, tancat

Per exemple, com va passar ahir mateix, el parc de bombers de Calonge estava tancat, però ja tenia els de la Vall d'Aro i Palafrugell molt a la vora per cobrir les emergències.

Però a mitjan setembre, segons els sindicats, el cap dels Bombers de les comarques gironines va comunicar als caps de cada parc un canvi d'estratègia. “S'han atipat de donar explicacions als alcaldes dels pobles més petits i han decidit deixar oberts aquests parcs”, va dir Pep Bou, que és bomber a Figueres. La solució que s'ha aplicat des de llavors és mantenir els parcs petits oberts amb un mínim de tres bombers per torn, desplaçant bombers dels parcs més grans. Per exemple, aquesta mesura suposa deixar Girona, Figueres o Olot per sota del mínim per no tancar Sant Feliu de Buixalleu o Llançà.

Segons asseguren els representants sindicals dels bombers, els parcs amb un mínim superior a tres, el tenen perquè el seu volum de sortides és molt més elevat i perquè tenen un equipament extra amb el qual fan una funció de suport als parcs més petits del seu voltant.

Garanties de servei

Per Joan Carles Cerdan, delegat de la Catac, el protocol determina que, en cas d'incendi d'un habitatge, a Barcelona es mobilitzen com a mínim dinou bombers i, en canvi, a Girona només tres. “Un incendi en un pis és igual a tot arreu, per què a Girona hem de tenir menys garanties els bombers i la societat a la qual donem servei?”

El conseller vol fugir del tremendisme

Respecte a aquestes declaracions dels sindicats, el conseller d'Interior va reconèixer ahir a Figueres que s'estan donant aquests casos. Segons va afirmar, en la darrera compareixença que va fer al Parlament va citar “un a un” tots els parcs que s'havien tancat o que havien quedat sota mínims. Segons va explicar, el departament té “voluntat constructiva” per poder-ho solucionar, però també va demanar que no es facin “interpretacions tremendistes”. “Volem fugir del tremendisme i d'aquelles interpretacions que de vegades són interessades.” El conseller justifica que en situacions de baixes inesperades als parcs petits, on només queden dos bombers, la solució que han de prendre és tancar el parc i derivar els dos efectius al parc més proper.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia