Successos

Judicial

Demanda daliniana

Una vident que es creu filla de Salvador Dalí demana que, si cal, treguin el geni de la sepultura per fer proves d'ADN

La demanda la presenta el lletrat Francesc Bueno, que ja va proposar desenterrar Joan de Borbó

Pilar Abel, la pitonissa de Girona que es va fer popular per haver-se querellat contra Javier Cercas perquè deia que l'havia injuriat a Soldados de Salamina i que es creu filla de Salvador Dalí, acaba de presentar als jutjats de família de Madrid una demanda de determinació legal de paternitat contra el Ministeri d'Hisenda i contra la Fundació Gala Dalí en condició d'hereus legals del pintor. Ja fa deu anys que Abel prova de demostrar que és filla de Dalí i fins i tot es va sotmetre a dues proves d'ADN, però afirma que mai li van donar els resultats.

L'advocat d'Abel, el lletrat gironí Francesc Bueno Cerdan, el mateix que representa el pretès fill de Joan Carles I, Albert Sola, apel·la en el seu escrit de demanda al dret civil català, que en el seu article 235-15 estableix que en l'exercici de les accions de filiació no cal presentar un “principi de prova”, a diferència del que estableix el dret civil espanyol com s'ha vist, per exemple, en les demandes de paternitat contra el rei. Bueno exposa que en aquest cas és aplicable el codi civil català en ser Pilar Abel i Salvador Dalí catalans.

En l'escrit de demanda, Bueno demana que el jutjat oficiï una comissió rogatòria perquè els entreguin en suport documental unes proves d'ADN que Abel es va fer a París i que estarien en poder de Nicolas Descharnes, fill del que va ser secretari de Dalí, Robert Descharnes. Segons Abel, aquestes proves d'ADN es van fer el 6 de desembre del 2007 al despatx de Robert Descharnes en presència del doctor nord-americà Michael Rieders i d'una altra científica i es van comparar mostres biològiques d'Abel amb material genètic que Descharnes guardava del pintor. També li van fer un centenar de fotografies al seu rostre per fer una comparativa. Abel diu que una altra prova se la va fer en un laboratori de San Sebastián de los Reyes (Madrid) el juliol del 2007, amb restes de pell i cabells del pintor que van quedar enganxats en una màscara de guix que se li va fer a Dalí un cop difunt i que la pitonissa assegura que va arribar a les seves mans.

El lletrat Bueno demana que, en cas que no sigui possible obtenir els resultats d'aquestes proves d'ADN, es tornin a fer proves biològiques amb les restes de la màscara i, si això tampoc és possible, que s'acordi l'exhumació del cadàver de Salvador Dalí. Bueno, en la demanda de paternitat contra el rei emèrit, ja havia proposat exhumar el cadàver de Joan de Borbó en cas que Joan Carles I es negués a fer-se la prova de l'ADN.

Pilar Abel, de 59 anys, pitonissa d'ofici (durant força temps va ser la vident Jazmine que endevinava el futur a la Televisió de Girona), afirma que la seva mare va tenir una relació sentimental secreta amb Salvador Dalí, que va conèixer a Cadaqués, quan la dona treballava com a minyona a casa d'una família que passava temporades a la població.

Abel va arribar a reclamar 720.000 euros a Javier Cercas assegurant que s'havia sentit ofesa i injuriada per l'escriptor, que, en la seva novel·la Soldados de Salamina, retratava un personatge, la vident Jasmine (o Conxi ), una noia barroera que en ocasions anava sense calces. Abel va considerar que Cercas s'havia inspirat en ella, la Jazmine de la televisió, però l'Audiència va concloure que l'escriptor no l'havia pas injuriat.

La Conxi
Jazmine era el nom de pitonissa que utilitzava Pilar Abel a la Televisió de Girona. I Jasmine era el nom que Javier Cercas li va posar al seu personatge de la Conxi quan feia de vident. La coincidència va fer que Abel es querellés contra Cercas per injúries.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia