Successos

Cremades 45 hectàrees de matoll en un foc a l'Ametlla

L'incendi va començar a les 4.45 de la matinada per causes que es desconeixen i va obligar a tallar un tram de l'N-340

Els bombers van mobilitzar 44 dotacions terrestres i nou d'aèries

Un incendi va cremar ahir al matí 45 hectàrees de matoll a l'Ametlla de Mar, concretament a la urbanització de Calafat. El foc va començar a tres quarts de cinc del matí i va provocar, entre altres afectacions, el tall de la carretera N-340 a l'altura del municipi, tram que no es va reobrir fins quasi el migdia. Els efectius van aconseguir controlar l'incendi a les tres de la tarda.

Fins al lloc dels fets es van desplaçar 44 dotacions terrestres i nou mitjans aeris (un helicòpter de comandament, quatre helicòpters bombarders i quatre avions de vigilància). El succés no va causar danys personals, però sí que va provocar molèsties als veïns de la urbanització, que van patir restriccions per circular en alguns trams.

Fonts municipals van explicar ahir que, entre Calafat i la urbanització veïna de Marina Sant Jordi, hi resideixen a l'estiu vora 7.000 persones. Els moments més complicats es van viure poc després de començar el foc, ja que les flames i les columnes de fum es divisaven des de les zones habitades.

Els altres afectats, els vehicles que transitaven per la carretera N-340, van haver de ser desviats per l'autopista AP-7. El tram afectat anava del quilòmetre 1.113 al 1.130.

Durant les tasques d'extinció, els bombers van poder donar abans per controlat el flanc esquerre de les flames, situat al barranc del Cap de Terme. En aquest punt els efectius havien donat el foc per estabilitzat abans de les 10.00. El flanc dret, a tocar del barranc de Calafat, va ser la ubicació que més va costar de controlar i on els efectius van treballar intensament durant gairebé tota la jornada.

En donar el foc per controlat a primera hora de la tarda, els treballs a la zona van continuar per refredar el terreny i per prevenir possibles revifaments. En aquesta tasca hi van intervenir, primer, 38 dotacions, que van haver de romandre sobre el terreny. Cap a les quatre de la tarda eren 23 les dotacions terrestres i dues les aèries que s'encarregaven de les tasques de revisió de punts calents i de remullar tot el perímetre afectat per l'incendi.

Encara es desconeixen les causes del foc, però ja hi ha efectius dels Agents Rurals que han iniciat la investigació. Cal tenir en compte que les flames es van propagar amb rapidesa a causa del vent de mestral que va bufar durant tota la jornada. De fet va ser aquest vent el que va provocar diverses represes, totes controlades ràpidament. Així es va informar des del cos de bombers, que va haver de fer front a diversos focus secundaris al llarg del migdia i la tarda d'ahir.

La superfície de pinar cremada ahir ja va ser arrasada fa anys en un incendi anterior.

LA XIFRA

45
hectàrees cremades
va provocar l'incendi iniciat ahir a la matinada a la urbanització Calafat de l'Ametlla.

Risc d'incendi a quinze comarques

Arran del foc d'ahir i les condicions climàtiques, Protecció Civil ha alertat del risc d'incendi a quinze comarques de Catalunya. Són l'Alt Penedès, l'Alt Camp, el Baix Camp, el Baix Penedès, la Conca de Barberà, el Priorat, el Tarragonès, les Garrigues, la Segarra, l'Urgell, l'Anoia, el Bages, el Baix Ebre, la Ribera d'Ebre i la Terra Alta. També es manté la fase de prealerta del pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya Infocat, activat després del foc de l'Ametlla. A més, els efectius han aconsellat extremar les precaucions durant aquests dies. Com a exemple, els membres de Protecció Civil han aconsellat actuar de manera responsable en l'ús de barbacoes a les urbanitzacions a l'entorn de zones boscoses, sobretot si no disposen d'una franja sense vegetació. A més, han recordat que no s'han de llençar burilles, encara que semblin apagades, ni caminant ni per la finestra del cotxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]