Successos

Premien el projecte de la Carbonera de Celrà

La Fundació Carulla ha guardonat la iniciativa, realitzada el novembre passat

Recuperar una activitat tradicional, com és l'elaboració de carbó. Aquest va ser un dels objectius del projecte La#CarboneraCelrà, que va tenir un destacat vessant lúdic, educatiu i social. L'esdeveniment va ser organitzat per l'Associació de Voluntaris per a la Millora i Protecció de l'Entorn Natural de Celrà, una entitat sense ànim de lucre. La iniciativa ha estat guardonada amb un dels premis d'Educació en el Lleure de la Fundació Carulla, convocats amb la col·laboració de la direcció general de Joventut i el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya. L'acte de lliurament dels guardons es va celebrar el 14 de març, al Palau Robert de Barcelona. Els premis, que aquest any han arribat a la dotzena edició, són un reconeixement a les propostes materialitzades i les experiències que afavoreixen el sentiment de pertinença i el coneixement del país, des d'un punt de vista lingüístic, geogràfic i històric. Es valoren, alhora, aquelles tasques que tenen en compte el servei a la comunitat, la difusió de valors i bones pràctiques, així com l'aprenentatge de competències i habilitats. En total, s'hi van presentar 57 projectes candidats, entre les diferents categories. Pel que fa als premis d'Educació en el Lleure, es van atorgar sis guardons, dotats amb 4.000 euros cadascun.

La carbonera es va dur a terme el novembre del 2015 al terreny de la Torre Desvern de Celrà. En l'activitat es va transmetre la vàlua dels antics oficis i la relació que tenien amb la gestió de l'entorn forestal i la prevenció dels incendis. Els preparatius es remunten al 24 d'octubre, quan nou voluntaris de l'associació van començar a fer llenya per a construir la sitja. Amb posterioritat, tres més van edificar una cabana amb bruc i alzina per albergar els vigilants durant les nits de vetlla de la carbonera, de la qual es va fer oficialment l'encesa el 8 de novembre. El projecte va tenir el guiatge i el suport tècnic dels mestres especialistes de la tradicional carbonera de Sant Climent de Peralta. Un preventiu de voluntaris de la Federació ADF Les Gavarres també va controlar que no hi hagués cap incident amb foc durant la desembalumada. I, finalment el 29 de novembre, es va donar per conclosa l'activitat, després de tota la setmana acabant de treure l'embalum, rasclinant i ensacant el carbó fins enllestir tota la pila. Es va distribuir a tothom qui va voler un sac a un preu popular i simbòlic per sustentar les despeses de la iniciativa, que es va celebrar gràcies a l'esforç d'una seixantena de voluntaris i 12 empreses i entitats que van col·laborar amb l'Associació. Van passar pel lloc un miler de persones, entre els quals hi va haver veïns de la població, efectius dels Mossos, agents rurals, alumnes de l'escola l'Aulet i de les Falgueres, de l'esplai, de l'escola bressol Trapelles i membres de l'Agrupació de Defensa Forestal de Sant Martí Vell, Juià i Celrà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia