Successos

Operació Térmyca

La Guàrdia Civil requisa tots els contractes de Tortosa amb Efial

L'alcalde convergent, Ferran Bel, nega cap desviament de fons públics de les societats municipals d'urbanisme i esports a la consultora

També s'investiga el projecte de construcció de les noves piscines

Indignat, frustrat i impotent, però tranquil; així és com se sentia ahir l'alcalde de Tortosa, el convergent Ferran Bel, després que els agents de la Guàrdia Civil escorcollessen durant més de catorze hores els serveis d'Urbanisme de l'Ajuntament i les societats municipals Gumtsa (de gestió urbanística) i Tortosasport. L'escorcoll formava part de l'operació policial Térmyca, que investiga diferents ajuntaments i la consultora Efial pels delictes d'organització criminal, blanqueig de capitals, malversació de fons públics, prevaricació i alteració dels preus públics.

En el cas de Tortosa, els agents es van emportar tots els contractes i les factures de Gumtsa amb Efial entre els anys 2008 i 2014, van clonar la comptabilitat d'aquesta societat des de la seua creació, el 2001, i van bloquejar el seu compte de correu electrònic, després d'intentar sense èxit copiar-ne tots els correus. Pel que fa a Tortosaport, es van endur les factures d'Efial i la licitació del contracte d'assessorament comptable del 2016, que ha estat adjudicat a una altra empresa. “No tenim indici de cap comportament sospitós, l'activitat realitzada per Efial a Gumtsa està acreditada i auditada”, va manifestar Bel, que va recordar que la relació entre l'Ajuntament i el responsable d'Efial Antoni Martos –detingut dimarts– es va iniciar amb el govern socialista. I de l'àrea d'Urbanisme, la Guàrdia Civil va requisar tres expedients del 2016 referents a la construcció de les noves piscines, entre els quals l'adjudicació d'un crèdit per finançar l'obra i els correus electrònics de l'arquitecte municipal del 2015 i el 2016.

D'altra banda, la Guàrdia Civil va continuar ahir l'escorcoll de diferents propietats de l'exalcalde de l'Ametlla de Mar Andreu Martí (CDC) i està previst que a partir d'avui els deu detinguts en l'operació passen a disposició del jutge del Vendrell.

“L'objectiu era l'espectacle mediàtic”

L'alcalde de Tortosa està convençut que l'objectiu de l'escorcoll policial no va ser l'obtenció de proves, sinó “l'espectacle mediàtic”. “Algú haurà d'explicar per què durant tot el dia dos agents uniformats es van estar a la porta de l'edifici municipal, sense cap altra funció que fer de figurants per a les televisions i els fotògrafs”, va dir Bel. La Guàrdia Civil no va impedir l'entrada ni la sortida de ningú de l'Ajuntament, on es va mantenir l'activitat amb normalitat. L'alcalde també va lamentar que es filtrés l'operació hores abans a alguna premsa i va reclamar celeritat a la justícia en la resolució del cas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia