Successos

lA CRÒNICA

Maratons per l'aigua

“Ens vam ajuntar vuit pagesos amb tractors cisterna i vam remullar els terrenys fins a la matinada”

“En situ­a­ci­ons com aques­tes no hi ha ter­mes muni­ci­pals.” La suma d'esforços la va com­pro­var de manera ins­tantània l'alcalde de Sant Joan de Mollet, Ramon Costa, qui poc després que es declarés l'incendi de diven­dres a Madre­ma­nya va mirar l'agenda, va tru­car per telèfon als page­sos de la població per tal de donar entre tots un cop de mà als bom­bers i va mar­xar de casa dalt del trac­tor cis­terna. Sobre el ter­reny, es va encar­re­gar d'orga­nit­zar els veïns i anar-los infor­mant cap a qui­nes zones bos­co­ses era més pri­o­ri­tari que s'adre­ces­sin a remu­llar. La crida va obte­nir una res­posta imme­di­ata i, a més, aviat s'hi van afe­gir altres com­panys que es van des­plaçar des de Bor­dils, Sant Martí Vell i Flaçà. Vuit dels volun­ta­ris duien trac­tors agrícoles amb dipòsits que no van parar d'omplir d'aigua i uns altres vuit page­sos es van dedi­car a llau­rar els camps. El seu esforç va ser clau per sal­var una granja de Flaçà pro­pi­e­tat del veí de Sant Joan de Mollet Bar­to­meu Martí. Les fla­mes es van poder atu­rar final­ment a 100 metres de la ins­tal·lació, on hi ha unes 140 vaques. La pri­mera nit, Martí s'hi va que­dar tre­ba­llant fins a les tres de la mati­nada i ahir al matí tor­nava a tra­gi­nar aigua. Havia per­dut el compte, fins i tot, de quan­tes vega­des s'havia diri­git en les dar­re­res hores a una sèquia de Flaçà per emple­nar els 12.000 litres de capa­ci­tat de la cis­terna, que després tras­pas­sava amb mànegues a les dota­ci­ons de bom­bers que havien esta­blert un punt base al camp de sota la granja. La situ­ació estava bas­tant més cal­mada ahir, mal­grat que encara tenia pre­sent que diven­dres cap al tard “les fla­mes van tor­nar a aga­far una violència ter­ri­ble”. “Per sort, en el moment que van estar més pròximes a la granja, va pas­sar una avi­o­neta i va efec­tuar una descàrrega al damunt. Crec que els ani­mals no van patir gens perquè esta­ven en un pati que hi ha al dar­rere. Se'ns va ajun­tar, però, que ens vam que­dar sense llum a la ins­tal·lació, si bé de seguida hi vam posar un grup elec­tro­gen.”

El mateix sos­pir de més tran­quil·litat van fer els veïns del nucli de Vilosa de Sant Martí Vell que esta­ven desa­llot­jats i que van poder tor­nar ahir a casa. Una de les afec­ta­des era Mont­ser­rat Coll, qui diven­dres va dor­mir al domi­cili dels seus sogres, a Corçà. Diven­dres a la nit, però, ja va anar un moment a la seva masia amb dos mos­sos, que la van acom­pa­nyar a bus­car una capsa de medi­ca­ments que neces­si­tava. “Quan vam arri­bar-hi, teníem el foc allà mateix. Ens vam haver de posar les mas­ca­re­tes. Els poli­cies em van dir com a con­di­ci­o­nant: ‘Entrem cor­rents i mar­xem'; i així ho vam fer.” L'únic con­sol que tenia és que, tot i que els bos­cos que rode­gen la finca estan “molt bruts”, feia poc havia nete­jat com­ple­ta­ment les vuit hectàrees de ter­reny de la seva pro­pi­e­tat, que són les que estan més a tocar de l'immo­ble. “Els Mos­sos, a més, veien bas­tant impro­ba­ble que les fla­mes pogues­sin entrar a la casa, que és del segle XV, i té unes parets de pedra de mig metre d'amplada on és difícil que tras­passi el foc.” Del que sí que no dub­tava, en canvi, és que des de diven­dres tot­hom ha anat tan de bòlit que “ja no se sap si es té gana, set ni si el que se sent és pudor de fum o d'una altra cosa!”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.