La fiscalia investiga el sobrecost de l'edifici d'El Rengle a Mataró
L'Oficina Antifrau li traspassa el cas després d'un any i mig i s'obren diligències per presumpte delicte contra l'administració pública
El govern anuncia màxima col·laboració amb la justícia
El sobrecost de l'edifici d'oficines d'El Rengle de Mataró torna a ser el tema del dia. Si fa un any i mig l'Oficina Antifrau ja va demanar informació exhaustiva a l'Ajuntament sobre aquesta actuació urbanística –l'edifici va ser pressupostat en 18,1 milions i en va acabar costant 25,6–, ara aquest organisme ha traspassat el cas a la fiscalia de Mataró, tal com va avançar ahir l'ACN, perquè investigui les presumptes irregularitats detectades en l'immoble. El fiscal en cap de la ciutat ha obert diligències per un presumpte delicte contra l'administració pública. La construcció d'El Rengle data de l'últim mandat (2007-2011) del tripartit –PSC, ERC i ICV-EUiA– a la capital del Maresme. CiU, que llavors estava a l'oposició, va denunciar el que considerava una desviació del pressupost exagerada. Quan Convergència va accedir al govern en solitari el 2011, va afavorir que el cas es posés en mans d'Antifrau, a més de denunciar que l'empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), no havia presentat la factura definitiva fins dos anys després d'acabar l'obra. El sobrecost d'El Rengle i les seves presumptes irregularitats van minar les relacions entre les dues formacions durant el mandat passat. Actualment el PSC i CiU governen plegats en minoria, però els seus caps de partit ja no són els mateixos.
El deute acumulat amb FCC va obligar l'anterior govern a negociar-hi el pagament a terminis durant quatre anys, fet que va suposar una rebaixa de la factura fins a 21,6 milions d'euros, perquè l'empresa va acceptar aplicar una quita i renunciar als interessos acumulats de l'obra des del 2010.
L'alcalde de Mataró, el socialista David Bote, va admetre ahir que havia conegut la notícia a través dels mitjans de comunicació i que a l'Ajuntament no havia arribat cap notificació oficial. La primera reacció del cap del govern va ser la de convocar una junta de portaveus urgent per a les quatre de la tarda per explicar als diferents caps polítics la nova situació i anunciar una comissió de seguiment on participin el secretari, l'interventor, els gerents de l'Ajuntament i de l'empresa municipal Pumsa i representants de tots els grups municipals. “Mantindrem, com no pot ser d'una altra manera, una col·laboració absoluta amb la justícia i es facilitarà tota la documentació que se'ns demani en pro de la màxima transparència”, va dir. Bote no va voler opinar sobre si l'any i mig transcorregut des de la darrera vegada que l'Oficina Antifrau va demanar informes de l'edifici d'El Rengle era un temps excessiu. “Desconec el procediment d'aquest organisme i no tinc prou elements per valorar”, va constatar.
Es dóna el cas que el grup municipal del PP ja havia avançat que presentaria una pregunta en el proper ple sobre quina era la situació de les investigacions de l'Oficina Antifrau sobre el sobrecost de l'edifici dE'l Rengle després de divuit mesos de silenci. Des d'aquesta formació es considerava “estrany” que hagués passat tant de temps sense que l'Ajuntament rebés cap notícia.