lleida
El catàleg de béns protegits de Lleida creix fins a 552 elements
L’Ajuntament de Lleida ja té a punt el nou pla especial de protecció de patrimoni i catàleg de béns de Lleida, que amplia el nombre d’elements protegits dels 162 inclosos en el planejament general del 1999 fins a 552, i en millora la definició, per garantir-ne l’adequada conservació. El document es va presentar a finals d’octubre i s’ha elaborat tenint en compte aportacions del món de la cultura, l’urbanisme i el patrimoni. El pla incorpora noves categories de béns a reconèixer, com ara els socioculturals-etnològics, els ambientals i els naturals.
En la revisió del nou POUM, que es va aprovar inicialment el 2018, ja s’incloïa una actualització del catàleg, que aleshores no va arribar a entrar en vigor. Ara el govern municipal vol iniciar els tràmits per a la protecció definitiva de 552 elements per tal que perdurin. La vocació és “protegir, preservar i destacar el valor”, va explicar l’alcalde, Fèlix Larrosa, fa uns dies. Va reconèixer que s’han perdut elements al llarg dels anys per manca de protecció d’elements històrics com ara l’Escola dels Ferroviaris i l’antiga estació del Pla de Vilanoveta.
El nou document incorpora cinc tipologies de béns a reconèixer, segons la seva naturalesa i els valors associats. El primer gran grup és l’arquitectònic, amb 85 elements, que inclouen elements com ara la Seu Vella i Gardeny, el centre històric o els camps elisis. L’àmbit arqueològic-paleontològic, recull fins a 127 elements com ara el barri de la Cuirassa o les adoberies de la rambla Ferran; mentre que el sociocultural-etnològic n’inclou 27. Per exemple, les restes de la Guerra Civil o el monument al Liceu Escolar. Pel que fa al sector vinculat al medi natural, són 17 elements, com ara el parc de la Mitjana o l’espai fluvial del Segre. I, finalment, l’ambiental-paisatgístic té fins a 18 elements, com ara l’Arborètum o les Basses. Pel que fa a les categories de protecció, es classifiquen en quatre segons allò establert en la llei del patrimoni cultural català, que són els béns culturals d’interès nacional (BCIN), els béns culturals d’interès local (BCIL), els espais de protecció arqueològica (EPA) i els béns amb protecció urbanística (BPU). També es preveuen tres categories per als béns que es protegeixen per la via urbanística, que són els Entorns de Protecció, els Contorns Urbanístics de Protecció i les Àrees d’Expectativa Arqueològica.