Societat

Igualada continua sense un nou pla d'emergències químiques

Un accident fa prop de dos anys va generar un núvol que va obligar a confinar la població

Tot i haver-se produït altres incidents, la ciutat encara no té activa cap nova planificació per afrontar aquest tipus d'emergències

Igualada i els municipis del seu entorn es van despertar, poc abans de les deu del matí del 12 de febrer de 2015, amb un cridaner núvol tòxic de color taronja. Era la conseqüència d'una explosió per la mescla d'àcid nítric i clorur fèrric al pati de l'empresa química Suministros Industriales Martí SA d'Igualada. L'incident va causar tres ferits lleus i 16 persones més van haver de ser ateses. Tot i que la combinació de productes era corrosiva i tòxica, la concentració que es va donar el va fer només irritant, segons la Direcció General de Qualitat Ambiental.

El núvol tòxic va obligar a fer una mesura inèdita a la conca d'Òdena: el confinament dels 65.000 veïns d'Igualada, Santa Margarida de Montbui, Vilanova del Camí, Òdena, Jorba i Sant Martí de Tous. L'ordre de confinament es va aixecar totalment al voltant de les tres de la tarda.

Sense pla actualitzat

Prop de dos anys després de l'incident, Igualada continua sense tenir el nou pla d'emergències que ha de recollir els protocols d'actuació en el cas d'un nou incident químic. El llavors conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va assegurar que la capital de l'Anoia seria de les primeres a tenir un document únic de protecció civil municipal (Duprocim), un nou model de plans que cobrien tot el ventall de riscos i possibles emergències, sense necessitat d'aprovar plans específics.

El regidor de Qualitat Urbana de l'Ajuntament d'Igualada, Jordi Pont, explica que han rebut recentment la primera versió del document, que ara estudien els tècnics municipals. Pont creu que el pla podria enllestir-se i passar pel ple municipal “aquesta primavera”. En el procés de revisió, el regidor explica que es demanarà el punt de vista de la sectorial química de la Unió Empresarial de l'Anoia, atès que el nou Duprocim “establirà paràmetres d'actuació del risc químic”.

El pla que va activar Igualada el dia del núvol tòxic és el seu pla genèric de protecció civil, “que va funcionar perfectament i al qual es van afegir les directrius que ja ens arribaven des d'Emergències”, recorda Jordi Pont.

El nou pla “ho revisarà tot, inclòs el protocol de comunicacions”. I és que en l'àmbit químic, l'actual Plaseqcat preveu que Igualada només ha d'avisar Òdena, municipi més proper al polígon de Les Comes, en cas d'accident químic.

Igualment, el regidor matisa que “en un accident d'aquest tipus, qui s'activa no és només l'Ajuntament, sinó la Direcció General d'Emergències, que és qui pot tenir una visió més global i supramunicipal”.

El núvol tòxic ha permès afegir experiència als plans municipals, de la mateixa manera que ho van fer les nevades del 2001. “Confinar una població massiva en una ciutat mitjana en dia laborable ha permès aprendre moltes coses”, conclou Pont.

L'empresa causant, sancionada

L'empresa causant de l'incident, Suministros Industriales Martí (Simar) SA, ha fet efectiu el pagament d'una sanció econòmica per una “actuació incorrecta durant l'emergència”. Així ho han confirmat fonts de Protecció Civil, que no n'han especificat la quantia.

És el resultat de l'expedient que va obrir la Direcció General de Protecció Civil després de l'explosió i el posterior núvol tòxic.

En un primer moment es va assenyalar que el pla d'autoprotecció de l'empresa no estava actualitzat, atès que el darrer document datava del 2006. L'empresa ho va negar dies després i va dir que tenia tots els permisos i documentació “en regla”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Els veïns de Lilla tallen l’A-27 per exigir les indemnitzacions per les esquerdes

MONTBLANC
ciutat del vaticà

El papa frena els rumors sobre la seva salut amb la lectura d’una llarga homilia

barcelona
Societat

Mor Joan Nadal, empresari andorrà pioner en el sector del transport

URBANISME

Rubí invertirà més d’un milió d’euros per renovar el clavegueram de dos carrers

RUBÍ
MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona