El fiscal de Medi Ambient obre diligències per investigar la fuita d'Ercros a Tarragona

El Seprona determinarà qui era el responsable a la planta quan es va produir el núvol d'òxids de nitrogen

Tot i que el titular de la fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, Ignacio Monreal, encara no ha rebut tota la documentació referent a l'aparatosa fuita que hi va haver el dia 22 de juliol en una de les plantes de l'empresa petroquímica Ercros, dilluns va actuar d'ofici i va incoar diligències pel cas en considerar que existeix «una base prou àmplia» que apunta que els fets constitueixen un delicte ecològic.

El fiscal ha obert la investigació, per tant, amb independència de la denúncia pels fets que va presentar l'entitat ecologista Mediterrània, ja que, «de moment, encara no ha arribat a la fiscalia», si bé «una vegada hi sigui també s'estudiarà amb deteniment perquè pot aportar dades noves», va afegir-hi Monreal.

D'altra banda, per tal de «guanyar temps», Monreal ha encarregat al Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil que investigui la identitat dels empleats que eren a la planta d'àcid nítric quan es va produir la fuita; quines eren les persones responsables d'aquesta secció i quina va ser la causa de l'escapament que va fer que el Centre d'Emergències de Catalunya decidís activar les sirenes del pla d'emergència exterior del sector químic de Tarragona (Plaseqta). En relació amb aquesta darrera qüestió, aquell mateix dia es va informar que tot plegat havia començat pels volts de les 12 del migdia quan la perforació d'un compressor de la planta va obligar a aturar-hi l'activitat i va comportar l'emissió de vapors d'òxid de nitrogen (això es va traduir en un núvol entre groguenc i marronós visible des de l'entorn del polígon petroquímic sud).

Millorar la reacció

El dia que es va produir aquesta emergència al polígon petroquímic, cal recordar que hi va haver un notable malestar entre l'Ajuntament de Tarragona i la direcció general de Protecció Civil, perquè, segons el consistori, la posada en funcionament de les sirenes per part del Departament d'Interior de la Generalitat es va fer a deshora i va obligar els veïns a confinar-se a casa seva quan el núvol ja s'havia esvaït. Aquesta presumpta falta de coordinació també va provocar les queixes de diverses agrupacions, com ara la Federació d'Associacions de Veïns de Tarragona (FAVT). De fet, per tal d'abordar la gestió del succés, diversos membres de la FAVT i d'altres entitats veïnals es van reunir el dia 31 de juliol a la tarda amb el delegat del govern, Xavier Sabaté, i la directora dels serveis territorials d'Interior a Tarragona, Hortènsia Grau. Segons va explicar el president de la FAVT, Antonio Peco, en aquesta trobada van aprofitar per insistir que «fa la sensació que sempre que es fan simulacres tot funciona correctament, però a l'hora de la veritat el dia que hi va haver la fuita es van encadenar errades en la coordinació, i la comunicació a la ciutadania no es va dur a terme degudament». Peco, amb tot, va avançar ahir que els representants del govern li havien comunicat que ara per ara «es prenen mesures correctores per millorar l'aplicació dels plans d'emergència», i que al setembre celebraran una altra trobada amb els veïns per concretar-los quins són aquests altres plantejaments.

Millorar el Plaseqta

Un dels barris on la fuita a Ercros va fer activar les sirenes arran de la posada en marxa del Plaseqta va ser el de Bonavista. El president de l'associació de veïns, Ramon López, va considerar ahir «oportú» que la fiscalia hagi obert diligències per aclarir si hi va haver indicis de delicte: «La seguretat ha de prevaler per sobre dels interessos industrials. Per tant, és normal que la fiscalia hagi intervingut en l'assumpte.» Tot i això, pensa que no només s'han de demanar responsabilitats a l'empresa, sinó també als encarregats del Plaseqta, que «no va funcionar», i que es podria millorar «repartint màscares, establint grans zones de confinament o amb un bon servei de megafonia».



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.