Medi ambient

Medi Ambient vigilarà amb càmera els bancs de meduses

És la novetat del servei de vigilància d'aquest any

La videocàmera, situada a la part de sota de l'avioneta, enregistrarà durant tots els vols per poder gravar possibles bancs de meduses. «La finalitat és poder predir, en certa mesura, la possible arribada d'aquests organismes marins en algun punt de la costa», van explicar fonts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que depèn del Departament de Medi Ambient.

La càmera és la gran novetat que forma part del projecte Medusa, que enguany arriba a la quarta edició i té per objectiu la recerca, la informació i el seguiment de les proliferacions de meduses a la costa catalana. Durant aquests tres anys, l'ACA ja ha pogut determinar les espècies de meduses que arriben a la costa, quin n'és el cicle de vida –les han arribat a reproduir en aquaris– i quins factors determinen la seva presència en determinats punts de la costa.

El projecte Medusa és una iniciativa de l'ACA, amb la col·laboració de l'Institut de Ciències del Mar (ICM). A més, hi ha implicats els ajuntaments costaners, els serveis de salvament i socorrisme, les confraries de pescadors i els usuaris d'embarcacions recreatives. «S'ha teixit una xarxa informativa per detectar les meduses», van explicar les mateixes fonts consultades.

A més, es continuarà la col·laboració amb l'empresa dels serveis d'observació de la Terra Starlab per determinar i elaborar, també amb l'ICM, i a través de les imatges del satèl·lit, un model matemàtic de simulació. Aquest model ha de permetre, en un futur, fer prediccions sobre l'arribada de bancs de meduses a la costa.

L'avioneta, a part de controlar els bancs de meduses, també està destinat a vigilar el bon estat de les platges. En aquest sentit, l'ACA aquesta temporada disposa de 40 embarcacions tant de prevenció com de neteja. Les embarcacions són de dos tipus. D'una banda, embarcacions de platja que treballen des de la costa fins a aproximadament 500 metres mar endins. De l'altra, embarcacions de litoral que tenen com a zona d'actuació prioritària la franja d'aigües litorals fins a una milla de la costa.

Les naus es troben distribuïdes a diversos ports de la costa catalana i desenvoluparan la seva tasca durant tota la temporada, que comença dimecres i s'acaba el dia 3 de setembre.

Qualitat d'aigua excel·lent

Les platges de la Costa Brava, que és tot el litoral de la demarcació de Girona, com també de la resta del litoral català, presenten una qualitat d'aigua «excel·lent», segons ha informat el Departament de Medi Ambient al començament de la nova campanya d'aigües litorals, un cop fetes les analítiques de les aigües durant la darrera setmana de maig.

Durant la campanya, Medi Ambient té previst portar a terme cap a 16.000 inspeccions a les platges catalanes, on es preveuen fer un mínim de 4.500 anàlisi de l'aigua de bany. Les analítiques a les platges es fan un dia a la setmana, i coincideixen sempre amb el dissabte. Per contra, a les zones de banys interiors, la freqüència del control de les aigües és quinzenal.

La xarxa de vigilància de les platges es concreta en 245 punts de control, que es troben distribuïts al llarg d'un total de 218 platges del litoral català. Pel que fa a la demarcació de Girona, els punts de controls es troben a un total de 79 platges i 3 zones de banys interiors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

OLOT

Un camió vessa la càrrega a l’avinguda Sant Jordi

OLOT
PALAMÓS

El jutge exculpa en part l’agent que instava a investigar la multa a un edil

PALAMÓS

Figueres lliura els premis de les Creus de maig 2024

FIGUERES

Entitats socials denuncien que Barcelona no deixa empadronar persones vulnerables als seus locals

Barcelona
judicial

Una tercera sentència tomba la superilla de Consell de Cent executada per Colau

Barcelona

La Universitat de Vic – UCC investeix l’artista i poeta Perejaume doctor honoris

VIC
societat

Els firaires es queixen que la Copa Amèrica els impedeix ser a la festa major de la Barceloneta

BARCELONA
societat

Recuperen dos gossos amb signes de desnutrició i ferides

platja d’aro
Societat

Mor als 56 anys l’activista veïnal barceloní, Pere Nieto