Marxa lenta de tractors contra les plagues de conills
Més de 150 tractoristes de l’Urgell reclamen l’ús de verins per preservar les collites
Més de 150 tractoristes de l’Urgell i també d’alguns pobles de la Segarra han protagonitzat aquest divendres a la tarda una nova tractorada per la C-14, al seu pas per la comarca, per exigir mesures per acabar amb les plagues de conills que els afecten. Denuncien que les accions que s’han dut a terme fins ara, com batudes nocturnes o autoritzacions de caça, són insuficients per frenar les plagues. També consideren “del tot insuficient” les 300 gàbies trampa que el departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural repartirà aquest juliol a Ponent. Defensen que la solució a la problemàtica passa per fer ús de biocides i alerten que cal actuar amb urgència ja que, del contrari, d’aquí tres mesos no podran sembrar els cereals.
Aquest és el segon divendres consecutiu que els pagesos de les valls del Corb, Sió i Ondara han sortit al carrer per reclamar al Govern mesures urgents per frenar la superpoblació de conills que provoca danys als conreus. La setmana passada la convocatòria va aplegar una vuitantena de tractors, xifra que aquest divendres s’ha gairebé doblat amb més de 150 vehicles. La marxa lenta ha sortit de l’esplanada ubicada al costat del camp de futbol de Tàrrega i ha transcorregut per la C-14 al seu pas per la comarca.
Els pagesos denuncien que els conills arrasen els cultius i que les mesures actuals són del tot insuficients per combatre’ls. Davant d’això, proposen poder fer ús de biocides, ja que consideren que és una mesura “efectiva, ràpida i segura”, valora Alejandro Domingo, pagès afectats i vocal dels organitzadors de la marxa lenta. En concret, demanen utilitzar el fòsfor d’alumini com a verí.
També consideren que cal reforçar altres mesures que ja s’estan fent, com ara autoritzar més batudes nocturnes. Per tot plegat, demanen poder reunir-se amb la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, per exposar-li la problemàtica i poder-li proposar solucions.
I és que si no s’apliquen mesures de manera urgent, els agricultors alerten que d’aquí tres mesos no podran sembrar els cultius. “Hi ha una quantitat de destrosses tan gran que és inviable, la gent plegarà de fer de pagès i això no ens ho podem permetre”, ha afirmat Domingo.