Medi ambient

Europa

L’onada de calor deixa més de 300 morts a la península ibèrica

L’episodi afecta també països més al nord com Anglaterra i Irlanda

França pateix el segon episodi d’alta temperatura i té tres incendis fora de control

L’onada de calor que afecta la península ibèrica ja ha provocat més de 300 morts els últims dies a Portugal i l’Estat espanyol i ha desencadenat una onada d’incendis. L’episodi amenaça també països més al nord: el Regne Unit ha emès avui per primera vegada l’alerta vermella davant l’arribada de les altes temperatures aquest cap de setmana.

Segons les dades de l’Institut de Salut Carlos III, que depèn del ministeri espanyol de Sanitat, només els tres primers dies de l’onada de calor –entre el 10 i el 12 de juliol- han mort 84 persones com a conseqüència dels efectes de les temperatures de rècord arreu de l’Estat.

Poblacions com Madrid, Sevilla, Zamora, Ourense i altres han arribat els 40 graus centígrads, per bé que de moment no s’ha superat el rècord estatal, que ostenta el municipi de Montoro (Còrdova) des de l’estiu passat amb 47,2 graus.

La situació és encara pitjor a Portugal. La Direcció General de Salut d’aquest país ha reportat entre els dies 7 i 13 de juliol un “excés de mortalitat” de 238 morts sobre la mitjana habitual en aquestes dates, xifra que atribueix també a l’elevada temperatura.

La deshidratació, la descompensació o les malalties cròniques són alguns dels factors que poden agreujar sobtadament l’estat de salut de les persones i conduir-les a un desenllaç fatal.

Portugal va batre dimarts el seu rècord de calor, amb una màxima de 47 graus registrats a Pinhão-Santa Barbara (Viseu). L’Organització Meteorològica Mundial (OMM) tem que aquesta situació es reprodueixi a altres països europeus, com el Regne Unit.


Alerta vermella al Regne Unit
Aquest organisme ha advertit aquest divendres que Londres pot arribar aquest cap de setmanals 35 graus, 10 més que la mitjana de la capital britànica en aquestes dates.

El rècord de calor al Regne Unit el té Cambridge amb 38,7 graus des del 2019 però l’OMM augura que hi ha un 30 % de probabilitats de superar-lo en els pròxims dies.

És per això que l’Oficina de Meteorologia del Regne Unit (Met) ha emès avui per primera vegada l’alerta vermella al centre d’Anglaterra –des de Londres fins a Manchester i també la vall de York–, on es preveu que l’onada de calor  arribi a partir de diumenge i s’allargui fins dimarts.

El Met creu que el termòmetre superarà sense problemes els 38 graus i pot arribar als 40, un valor mai assolit al país, almenys oficialment. Les autoritats britàniques han demanat a la població que prengui precaucions davant d’una situació “potencialment greu”, tenint en compte que els seus habitatges estan més preparats per a la pluja i la boira que per a l’excés de calor.


Alerta taronja a Irlanda
L’Oficina Meteorològica d’Irlanda (Met Éireann) també ha emès avui una alerta de calor per aquest cap de setmana i el començament de la pròxima, si bé en aquest cas és taronja i no vermella.

Les seves previsions apunten que els dies més càlids seran diumenge, dilluns i dimarts, quan els termòmetres podrien oscil·lar entre els 25 i els 32 graus, unes condicions “altament inusuals” que continuaran “generant incomoditat” després del crepuscle amb nits d’entre 15 i 20 graus centígrads, temperatures properes al que els irlandesos consideren “nits tropicals”.

La temperatura més alta registrada pel Met Éireann data de l’estiu del 2006, quan es van assolir els 32,3 graus centígrads al comtat de Roscommon.


Incendis fora de control a França
La cara més visible de l’onada de calor a la Mediterrània continua sent el foc. A França tres hi ha tres incendis sense control, dels quals els pitjors són els que afecten la meitat sud del departament de la Gironda, on han cremat almenys 7.500 hectàrees i han estat evacuades més d’11.300 persones.

El president francès Emmanuel Macron, que avui ha visitat la cèl·lula de crisi del ministeri d’Interior per seguir la situació, ha reconegut que la temporada és “excepcional per la seva duresa”. I és que aquest any ja ha cremat tres vegades la quantitat de terreny calcinada el 2020.

Tal com a la península ibèrica, l’onada de calor a França és la segona onada de l’estiuenca. I tot i que ha començat una mica més tard, ha elevat els termòmetres als 38 graus i s’espera que París arribi els 41 la pròxima setmana.

Grècia està millor pel que fa a temperatures gràcies als vents del nord que assoleixen força 6 en l’escala de Beaufort. Però precisament aquestes fortes ratxes faciliten la propagació de diversos incendis a la regió de l’Àtica i a l’illa de Creta, on ha calgut evacuar preventivament diversos nuclis, com el poble d’Orne.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Infraestructures i serveis

Obres de millora a l’estació del Vendrell

El Vendrell

Voluntaris repinten els bancs irisat i Trans

palafrugell

El Fòrum Gastronòmic exportarà el seu model a d’altres països del món

girona
Societat

Normalitat a les presons en un matí sense bloquejos dels funcionaris

Barcelona

Escullen l’utiller Josep Font com a bisbalenc de l’any 2023

LA BISBAL D’EMPORDÀ
gastronomia

L’Alimentària posa la pizza en el podi

L’Hospitalet de Llobregat
llengua

El català torna a l’agenda europea

barcelona

Compromís per treure tot l’amiant dels edificis a finals del 2025

BADIA DEL VALLÈS

El Manhattan mataroní

mataró