Medi ambient

incendis forestals

Els incendis que afecten mitja Espanya es cobren ja dues vides

Només el foc que afecta la zona de Losaico, a Zamora, ha cremat ja 25.000 hectàrees

Els incendis actius a Espanya s’han cobrat ja dues vides en Losaico (Zamora) i han arrasat, almenys, unes 25.000 hectàrees, afavorits per les altes temperatures, de fins a 40 graus, i el vent.

Continuen preocupant els focs de Castella i Lleó, i Galícia, mentre que a Extremadura, una de les més afectades per l’onada de calor que avui acaba i amb la qual el foc s’ha encebat en els últims dies, la situació ha millorat notablement; a Andalusia s’ha donat per estabilitzat l’incendi de la serra de Mijas.

Les primeres hipòtesis apunten al fet que l’incendi declarat en la zona de la vall del Jerte (Càceres) ha pogut ser intencionat, mentre que darrere del que va afectar el diumenge a la comarca del Bagés (Barcelona) –que ja s’ha contingut, encara que aquest dilluns s’ha declarat un altre incendi en la mateixa localitat– estaria l’activitat humana.

Aquesta és l’evolució dels incendis més importants en les comunitats més afectades:

Castella i Lleó: en aquesta autonomia, en la qual hi ha 35 focs en actiu, s’han registrat dues víctimes mortals en l’incendi declarat en Losacio (Zamora), un brigadista que treballava en les labors d’extinció i un ramader que va morir mentre pasturava el seu ramat. A més, ha provocat diversos ferits per cremades de caràcter lleu.

L’incendi forestal de Losacio s’ha endinsat en la reserva de caça de la Serra de la Colobra, on encara no s’ha extingit, 32 dies després del seu inici. Un altre gran foc al juny va calcinar més de 25.000 hectàrees de terreny.

El de Losacio és un dels quatre incendis de nivell dos de perillositat declarats a Castella i Lleó, al costat dels de Cebreros i Herradón de Pinedes (Àvila) i el de Monsagro (Salamanca). Hi ha altres vuit de nivell un en Navalonguilla (Àvila); Paradaseca, Balboa i Montes de Valdueza (Lleó); Candelario (Salamanca), Navafría (Segòvia) i Figueruela de Baix i Roelos de Sayago (Zamora).

Catalunya: després d’aconseguir contenir l’incendi del Pont de Vilomara a la comarca del Bages que ha calcinat més de 1.600 hectàrees, els bombers ara lluiten contra un altre foc iniciat a les 15.00 de la tarda d’aquest dilluns prop de l’antic abocador del Pont de Vilomara, a mig camí d’una pista que surt de la BV-1225. A causa d’aquest segon incendi, el Servei Català de Trànsit ha tallat la C-16 entre Castellbell i el Vilar i Sant Fruitós de Bages.

Galícia: s’han hagut de desallotjar trenta nuclis de població a les províncies de Lugo i Ourense a conseqüència dels incendis, que afecten de manera especial a les zones de Folgoso do Courel (Lugo) i Valdeorras (Orense), que ja han arrasat més de 7.900 hectàrees, segons l’últim balanç provisional de la Conselleria do Medi rural. L’incendi de Carballeda de Valdeorras, que es va estendre al municipi limítrof d’O Barco de Valdeorras, continua avançant sense control i aconsegueix ja les 4.000 hectàrees calcinades en una jornada en la qual els focs superen ja les 11.800 hectàrees cremades. Per a tractar de controlar el foc treballen més de quatre-cents efectius i unes cinquanta motobombes.

Andalusia: el foc declarat divendres passat en la serra de Mijas ha estat donat per estabilitzat després de calcinar 2.070 hectàrees, i afectat als municipis malaguenys d’Alhaurín el Grande i Alhaurín de la Torre, encara que es demana prudència i precaució davant la forta pujada de les temperatures, que poden afavorir reactivacions.

Extremadura: en una de les comunitats més afectades per les altes temperatures i els focs durant els últims dies, ha millorat notablement la situació dels incendis declarats a la Vall del Jerte, que continua actiu, i a Las Hurdes i Cases de Miravete, que han estat donats per estabilitzats.

La Junta ordena el desallotjament del Hoyo de Pinares per l’incendi de Cebreros

La Junta de Castella i Lleó ha donat ordre de desallotjar la localitat avilesa del Hoyo de Pinares (2.163 habitants”, com a mesura preventiva pel fum i “davant la proximitat” de l’incendi forestal que dissabte passat es va declarar en el veí municipi de Cebreros.

Segons ha informat la Delegació Territorial de Castella i Lleó, es tracta d’una “mesura preventiva” per als veïns d’aquest municipi situat a 45 quilòmetres a l’est de la província d’Àvila, que en aquestes dates multiplica diverses vegades la seva població.

Davant aquesta mesura, l’Administració autonòmica ha posat a la disposició dels afectats els mitjans de transport necessari per a traslladar fins a la localitat de les Navas del Marquès als qui no puguin fer-lo post els seus propis mitjans.

Aquesta mateixa tarda el delegat territorial de la Junta de Castella i Lleó a Àvila, José Francisco Hernández, ha qualificat de “molt preocupant” l’evolució d’aquest incendi forestal que roman actiu des de dissabte passat, mantenint el Nivell 2 de perillositat en una escala de 0 a 3.

El vent està complicant les labors d’extinció d’un equip que ha vist reforçat aquest dilluns fins a arribar als quinze mitjans aeris, mentre que els terrestres ascendeixen a 120 efectius, entre ells una quinzena de membres de la Unitat Militar d’Emergències (UME).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Núria Escarpanter
Alcaldessa de Llançà (Junts)

“El pacte de govern és sòlid i es basa en la confiança”

Llançà

El Clúster de la Bioenergia de Catalunya celebra la II Nit de la Bioenergia: l’energia més circular i social

Bategen amb Maria Antònia Canals la plaça de davant l’institut Vicens Vives

girona

Tomben la moció per regular el lloguer estacional

BLANES

Camí de Mar, un projecte que enllaça Argeles amb Malgrat, per la costa

girona

La Fira d’Abril de Catalunya amplia l’aforament un 24%

Barcelona

El Mercat del Lleó tindrà més bona climatització abans de l’estiu

girona

El festival Tech&Play obre portes i espera 4.000 visitants

Barcelona
EDUCACIÓ

Mobilització de l’AFA de l’escola Camins a Banyoles

BANYOLES