Medi ambient

medi ambient

Grande-Marlaska vincula l’onada de calor i incendis amb el canvi climàtic

El ministre ha indicat que enguany ja s’han cremat 70.000 hectàrees a l’Estat, gairebé el doble de la mitjana de l’última dècada en aquest període

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha vinculat aquest dilluns els incendis forestals que afecten l’Estat Espanyol en els últims dies i l’onada de calor al canvi climàtic, que “origina desastres i fins i tot morts”, ha declarat.

Grande-Marlaska, que ha visitat en Tábara (Zamora) el centre de comandament avançat de l’incendi forestal de Losacio que s’ha cobrat la vida d’un membre de l’operatiu d’extinció i d’un ramader d’oví, ha transmès les condolences del govern espanyol per aquestes dues defuncions.

Marlaska ha advertit que la situació actual és d’emergència a conseqüència de la segona onada de calor, que ha relacionat amb el canvi climàtic, i ha assegurat que el govern central està “en l’avantguarda de totes les polítiques de canvi climàtic”.

També ha recordat que des de principi d’any ja s’han cremat més de 70.000 hectàrees a Espanya, la qual cosa suposa gairebé el doble de la mitjana de l’última dècada en aquest període, la qual cosa permet observar “la gravetat i entitat d’aquesta emergència”.

El ministre ha volgut igualment traslladar el missatge que des del sistema nacional de protecció civil es treballa des de fa quatre anys en “una coordinació real i efectiva” i en “una adaptació a la nova realitat del canvi climàtic”.

També ha subratllat la importància no sols d’atallar i donar resposta al desastre i afavorir la seva recuperació, sinó també d’incidir en el primer pas que és la prevenció, per a això ha advocat per treballar els 365 dies de l’any en la lluita contra els incendis. “La prevenció és l’instrument més important i més rellevant i (...) després ens ajuda a donar una resposta més ràpida i eficaç”, ha declarat.

Sobre l’incendi forestal de Losacio (Zamora), que a més de cobrar-se dues vides ha causat set ferits de diversa consideració i suma ja quinze poblacions amb més de 2.000 habitants desallotjats, ha admès que les perspectives no són bones per les previsions de ratxes de vent.

Ha ressaltat que entre els mitjans d’extinció desplegats en aquest incendi figuren un centenar d’integrants de la Unitat Militar de l’Exèrcit (UME) al costat de 75 vehicles i sis mitjans aeris, als quals se sumaran “tots els que siguin necessaris”.

L’UME també és present en altres cinc dels incendis més importants que es registren aquest dilluns a l’Estat, segons ha precisat, i ha recordat que a més hi ha mitjans aeris estatals i brigades de reforç del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (Miteco) en aquests focs.

Al seu judici, el sistema nacional de protecció civil està “estant a l’altura” en aquests incendis i a través d’ell s’ha facilitat una “evacuació segura” en els focs que ha estat necessari desallotjar poblacions.

Grande-Marlaska, que no ha volgut especular sobre l’origen de l’incendi de Losacio, ha confiat que en pròxims dies millori la situació dels incendis.

Preguntat si la precarietat de les condicions laborals que denuncien els treballadors de l’operatiu d’extinció de Castella i Lleó pot haver influït en la magnitud dels focs en aquesta comunitat autònoma, Grande-Marlaska ha indicat que no és el moment de buscar responsabilitats.

En comptes d’això, ha sostingut que el que la ciutadania demana en aquest moment és que totes les Administracions compleixin les seves competències dins de les seves responsabilitats i que existeixi coordinació entre elles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

VILABLAREIX

La tradició americana dels ous de Pasqua, segons Jordi Roca

VILABLAREIX
successos

La policia busca un home que exhibia una pistola pel carrer

L’Hospitalet de Llobregat
enogastronomia

Clou el cicle ‘d’vines 2024’ per promocionar la dona al sector vitivinícola

Lleida
societat

Trànsit dona per tancada l’operació sortida de Setmana Santa

barcelona
enogastronomia

El certamen internacional ‘Mundus Vini’ premia vins catalans

Barcelona
VERGES

La Dansa de la Mort dona inici a la Setmana Santa amb el desig de ser Patrimoni per la UNESCO

VERGES
sant antoni de calonge

Tallen un tram del passeig al trànsit a causa del temporal

sant antoni de calonge
mediterrani

Un terratrèmol de magnitud 5,7 sacseja el sud de Grècia

barcelona
infraestructures

Montgat tanca als vianants el passeig marítim del 2 al 5 d’abril

Montgat