Experts afirmen que no es pot comparar el parc eòlic de Roses amb els del mar Bàltic
La diferència és que es tracta de molins flotants dels quals no hi ha cap estudi i “no tenen res a veure” amb els fixos
Diversos experts reunits aquest dijous en un seminari organitzat per la Universitat de Girona han coincidit a l’hora d’afirmar que “no es pot comparar” el macroparc eòlic marí del golf de Roses amb els que hi ha en els països nòrdics perquè no es fa servir la mateixa tecnologia. En aquest sentit, alguns científics han exposat que no hi ha prou coneixement per avaluar “els impactes” que tenen els parcs eòlics marins flotants. Els experts consideren que els molins flotants “no tenen res a veure” amb els fixes. Malgrat tot, asseguren que les estructures que han d’ancorar els molins podrien provocar conseqüències en els hàbitats que hi ha en el fons marí i els cables poden suposar un element on s’hi enredin mamífers i altres animals com ara tortugues.
A tall d’exemple, aquests experts argumenten que al mar del Nord on hi ha diversos macroparcs marins han necessitat més de 20 anys per comprovar quin impacte tenen entre la fauna i la flora de la zona. En canvi, no entenen per què a Catalunya s’aposta directament per tirar endavant projectes amb molts molins abans de fer una prova pilot. Tot plegat, assenyala l’investigador de la UdG, Josep Lloret, suposa un problema “greu” ja que no es posa sobre la balança els avantatges i els inconvenients. “És cert que tindrem energia eòlica, però quin mal se li fa a sota”, ha assenyalat.
Per la seva banda, la biòloga i investigadora del Consell Superior d’Investigacions Científiques, Elisa Bardalet, ha recordat que no hi ha estudis que avalin la viabilitat mediambiental dels molins flotants en aquesta zona. “Estem encara a un nivell teòric i es compara el coneixement amb d’altres tipus d’activitats humanes que ja son elements estressants, com l’extracció de petroli o els cables elèctrics”, ha assenyalat.