Medi ambient

Nit tòrrida amb temperatures de rècord

L’Observatori Fabra ha registrat 27,9º, que es podria convertir la segona mínima més elevada des del 1914

La mínima més alta s’ha registrat a Portbou, amb 30,3°C

Les màximes pujaran en les properes hores i en molts punts se superaran els 40º

Nit de temperatures rècord. L’Observatori Fabra ha registrat aquesta matinada de dilluns una temperatura mínima de 27,9ºC, que en cas de confirmar-se com a temperatura més baixa en acabar el dia, serà la segona mínima més elevada des que es tenen registres. Així ho ha anunciat un dels meteoròlegs de l’Observatori, Alfons Puertas, que ha recordat que el centre enregistra les dades de temperatura des del 1914 i que el rècord de la mínima va tenir lloc el 8 d’agost de 1923, amb 28,6 graus.

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), aquesta nit de diumenge a dilluns ha sigut una nit tropical (amb temperatures mínimes superiors a 20º) o tòrrida (superior a 25º). A Portbou s’ha registrat una nit roent (superior als 30º) amb un valor de temperatura de 30,3º. A banda, s’han registrat mínimes inusualment altes al parc natural del Garraf (28,1ºC), al Raval de Barcelona (27,8ºC), al Museu de Badalona (27,7ºC) i al Santuari de Queralt de Berga (26,7ºC).

Aquestes nits de mal dormir es tornaran a repetir aquest dilluns, dimarts i dimecres. De fet, el Meteocat ha actualitzat l’avís de calor nocturn per aquest dimarts i dimecres. Aquestes pròximes nits les comarques del litoral i prelitoral seran les més afectades, sobretot les del Garraf, Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental i l’Alt Penedès.

A més l’onada de calor que va començar ahir i s’allargarà fins dimecres també ha fet activar per aquest dilluns els avisos per calor diürna intensa a tot el país, excepte a la Vall d’Aran. L’alerta per calor intensa es repetirà dimarts i dimecres. Es preveuen temperatures que superaran els 40 graus a diversos punts del país, sobretot a Ponent i a punts de l’interior.

Rècord de grau 0 a Suïssa

L’onada de calor intensa també afecta el centre d’Europa. A Suïssa aquest dilluns s’ha registrat el límit del grau zero a una alçada de 5.298 metres, un rècord des que es van començar a fer registres, el 1954, segons ha informat el servei meteorològic suís, MéteoSwiss i ha recollit Efe. El rècord anterior es va registrar el 25 de juliol a 5.184 metres d’altura. Les dades anuals indiquen que habitualment aquesta mesura es localitzava entre els 3.000 metres en el mes de juny i gairebé els 4.000 durant el juliol.

MéteoSuisse calcula que el grau zero s’ha elevat de 200 a 700 metres l’últim segle i mig, i que des del 1970 aquest increment s’ha accelerat sobretot a l’estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Els autocars turístics, sota terra

Barcelona
La monarquia

Bestiari il·lustrat

GIRONA

Busquen fons de l’Estat per pagar les sentències del personal

girona
La crònica

Els triangles que dibuixaria Maria Antònia Canals

BADALONA

Mig centenar d’usuaris de Can Bofí Vell de Badalona, condemnats a tornar al carrer

BADALONA

Èxit del concert de celebració dels 25 anys de Girona Centre Eix Comercial

girona

La justícia també tomba la superilla de Compte Borrell

Barcelona
salut

Anuncien que el nou hospital de Calella estarà fet el 2030

calella

Èxit de vendes el primer dia de l’Expocasió

fornells de la selva