Medi ambient

Expedient i denúncia a fiscalia pels gestors de l’abocador de Coll Cardús

L’Agència Catalana de Residus pot multar l’empresa per superar la capacitat autoritzada

La plataforma Prou Pudors de Coll Cardús, entitats veïnals i partits van als tribunals pels episodis de pudors continuats

Amb dos dies de marge l’empresa Hera Holding, la gestora del polèmic abocador de Coll Cardús de Vacarisses, ha vist com li han obert un expedient sancionador per superar la capacitat autoritzada a una de les dues cel·les d’explotació del dipòsit per part de l’Agència Catalana de Residus (ARC) i, de l’altra, com l’Associació Prou Pudors de Coll Cardús ha fet efectiva la denúncia davant la fiscalia de Medi Ambient de Barcelona, que va avançar El Punt Avui el març passat, pels reiterats episodis de males olors que ha patit els darrers anys.

En el cas de l’ARC, i segons informava l’ajuntament de Vacarisses, l’expedient és per la presumpta comissió d’una infracció de caràcter greu que li pot comportar una multa de fins a 75.000 euros. El consistori ha indicat que el director de l’ARC, Isaac Peraire, amb qui es va reunir l’alcalde del municipi, Antoni Masana, els va traslladar que calcula que la instal·lació podria ser clausurada a final d’any, un cop s’arribi a la capacitat límit, després de més de cinquanta anys rebent deixalles, primer sense control, i des del 1985 gestionat pel grup Hera.

La cel·la on s’hauria superat la capacitat és la destinada a residus no perillosos estabilitzats. S’hi poden abocar un màxim de 200.144 tones. L’Ajuntament indica que els càlculs del departament d’Inspecció i Control de l’ARC sobre les entrades de residus conclouen que s’hi han dipositat 31.949,24 tones per sobre de la capacitat màxima autoritzada.

A banda, el municipi informa que, segons dades del grup Hera, a l’altra cel·la d’explotació resten 30.000 tones per arribar a la capacitat màxima autoritzada. Per això, afegeix el consistori, l’ARC estima que el tancament podria tenir lloc a finals d’aquest any.

Denúncia a fiscalia

Per altra banda, la denúncia interposada el passat dimarts per l’Associació Prou Pudors de Coll Cardús ha rebut el suport i signatura de les associacions de veïns de les urbanitzacions de Vacarisses més afectades per les pudors , que són les d’Els Caus, la Carena Llarga, Torreblanca I i Torreblanca II, i també de tres grups polítics: Veïns per Vacarisses, Unió Independent per Vacarisses-Junts i Ciutadans. Va dirigida Holding Hábitat, Ecología y Restauración Ambiental, SL i la UTE que gestiona el Centre de Tractament de Residus del Vallès Occidental (CTRV), i en la que hi ha Hera juntament amb FCC i Urbaser. Els recrimina la possible comissió d’un delicte segons l’article 326.1 del Codi penal, que estableix sancions per a aquells que, contravenint les lleis i regulacions, causin danys substancials al medi ambient, la salut de les persones o l’equilibri dels sistemes naturals. S’al·lega que les accions i omissions relacionades amb la gestió de residus i la manca de tancament del dipòsit podrien haver contribuït a aquests problemes.

Asseguren que les males olors i les irregularitats en la gestió de residus han afectat greument la qualitat de vida dels residents experimentant problemes respiratoris, nàusees i irritació al coll a causa de les pudors persistents. Acompanyen la denúncia de documents on diuen acreditar diverses irregularitats detectades en inspeccions fetes per l’ARC i demanen que la fiscalia que ho investigui.

Les entitats justifiquen haver de presentar la denúncia perquè s’han sentit desemparats per les administracions, i diuen que han presentat nombroses queixes que “ni la Generalitat, ni l’Administració Local i Comarcal, ni l’Agència de Residus, ni el Consorci de Residus han pres les accions necessàries per reduir les pudors, que malauradament han anat en augment en els darrers mesos”. A més, asseguren que no s’han pres mesures efectives.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Les assignatures pendents

Girona
Societat

“La gent se’m queda mirant fixament”

Badalona
comerç

Més facilitats als xinesos perquè comprin

Barcelona
Vallfogona de ripollès/ Planoles

Porta a porta dels alumnes per fomentar l’estalvi d’aigua

Vallfogona/ Planoles
Olot

La Garrotxa vol aprendre de la mobilitat de Pontevedra

Olot
Administracions

El Suprem obliga el Prat a treure aparcament de la platja

El Prat de Llobregat
societat

Nou pas per a la construcció de l’institut Cal Maiol

barcelona
Bisharo Ali Hussein
Activista dels drets humans feminista

“Els homes volen controlar la sexualitat i el cos de la dona”

Girona

CADERSEM passa a formar part del GRUP E-COORDINA