Medi ambient

SOCIETAT

Terrassa haurà de retirar l’amiant de 7.600 edificacions abans del 2032

A Terrassa hi ha 7.600 edificacions amb cobertes d’amiant –considerat un residu tòxic– que s’hauran de retirar abans del 2032 segons la legislació europea, estatal i catalana. En espera de poder contrastar els resultats d’aquest cens amb el mapa de cobertes que ha elaborat l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, les dades de l’ajuntament indiquen que el 30% de les construccions privades i el 12% de les públiques de la ciutat contenen amiant. Representa un milió de metres cúbics i la majoria estan ubicats en cobertes de naus industrials (50,5%), mentre que en el cas d'habitatges (19,5%) es concentren  en construccions annexes i no a les teulades dels edificis residencials.

Quan es disposi del cens final, que es publicarà al web municipal, es farà un procediment d’avaluació, disseny, execució i priorització de les actuacions per retirar l’amiant, que haurà de jerarquitzar els espais i edificis utilitzats per a la prestació de serveis públics i, en particular, els col·lectius més vulnerables. La Generalitat ha fet el Pla Nacional per a l’Erradicació de l’Amiant a Catalunya 2023-2032 i té un avantprojecte de llei per gestionar-ne la retirada. El consistori, a través de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), té previst presentar-hi al·legacions, i lamenta que no hi ha gairebé empreses que es dediquin a la retirada i gestió de l'amiant ni abocadors on se'n faci el tractament adequat.

El calendari de la UE estipula que abans del 2028 l’amiant ha d’estar retirat dels béns de titularitat municipal (només està present en cinc equipaments) i, abans de 2032, dels de titularitat privada. En els darrers anys l’executiu local ha retirat els que hi havia a totes les escoles i la Generalitat, fa un parell d’anys, també ho va fer a l’edifici del Vapor Ros.  

El consistori obrirà un punt informatiu al carrer Pantà abans de l’estiu per canalitzar dubtes a la població i també per simplificar la tramitació administrativa, ja que planteja aplicar bonificacions en els tributs per tramitar les llicències de retirada i, a més, la Generalitat també té una línia d’ajuts oberta – www.amiant.gencat.cat – que reforçarà per aprofitar la retirada de l’amiant per instal·lar plaques fotovoltaiques a les cobertes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.