Medi ambient

Dos milions d’inversió a Sabadell per usar aigua freàtica per al reg i la indústria

Crearan una xarxa d’aigua regenerada i freàtiques, procedent de la depuradora i de mines i pous de subsòl, per recuperar l’equivalent a un 20% de l’aigua que es consumeix a la ciutat en un any

L’Ajuntament de Sabadell i la companyia Aigües Sabadell, en el context d’emergència per sequera, han presentat les mesures que estan impulsant per crear una xarxa que incrementarà l’ús d’aigües regenerades i freàtiques que provenen de la depuradora i de pous i mines del subsòl amb la intenció de dedicar-la al reg, la neteja dels carrers o cisternes, però també perquè les indústries s’hi puguin connectar i reduir el consum d’aigua de boca. El consistori hi invertirà en una primera fase més de dos milions.

La intenció és reduir la dependència en la compra d’aigua potable i avançar en l’autoabastiment de la ciutat, segons ha explicat en una compareixença l’alcaldessa, Marta Farrés Amb aquesta nova xarxa, es preveu recuperar uns 2hm³, l’equivalent a un 20% de l’aigua que es consumeix a la ciutat en un any.

En aquest moments s’està elaborant un pla director que concretarà la futura expansió de la xarxa i que comportaria nous recursos. L’objectiu és seguir potenciant l’ús d’aigua regenerada, donat que ja al 2023 Sabadell va augmentar la seva producció en un 73% respecte de 2022. Aigües Sabadell va subministrar l’any passat des de la depuradora de Sant Pau de Riu-sec un total de 51.380 m³ d’aigua regenerada, el seu màxim històric i equivalent a més de 20 piscines olímpiques o al consum d’aigua de 1.500 persones en un any.

Aquesta quantitat es va distribuir al polígon industrial i comercial de Sant Pau de Riu-sec i als serveis municipals de neteja viària i reg de supervivència dels nous arbres de la ciutat, així com als sectors agrícola i industrial i municipis de l’entorn.

Ara incrementaran les possibilitats d’ús d’aquest tipus d’aigua amb les obres que des del mes de juliol s’estan fent per portar l’aigua regenerada des de Riu-sec fins al barri de Can Gambús, connectant les xarxes sud i nord. L’actuació suposa una inversió d’1,2 milions d’euros i compta amb una subvenció d’1 milió d’euros de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

El consistori treballa per creixements futurs de la xarxa d’aigua regenerada a punts estratègics de la ciutat, en el marc del projecte de col·laboració público-privada Biotop. A mig termini, el consum estimat d’aigua regenerada a Sabadell serà de 200.000 m³/any, i l’objectiu és arribar amb la xarxa al màxim de parcs i que no calgui utilitzar els camions cisterna per al reg i també que la regenerada arribi als polígons per a usos industrials. També es podria fer servir a les cisternes d’edificis de nou planejament.

A banda, es treballa per a recuperar més aigües freàtiques procedents de mines i pous, que ara s’utilitzen a la ciutat bàsicament per a reg. Per això, s’instal·larà una nova planta potabilitzadora a les instal·lacions de Serra d’en Camaró, on es tractaria l’aigua procedent de les mines Marí Vinyals i Ripoll i també les del pou del parc Catalunya, una acció que permetrà recuperar fins a 1 hm3 d’aigua anual al 2025.

Aquest 2024 es preveu iniciar les obres de canalització des de les instal·lacions de Serra d’en Camaró fins a la carretera de Caldes, on connectarà amb la conducció actual de les aigües freàtiques del Ripoll, a través de la ronda Zamenhof i el carrer Vilarrúbies. El conjunt d’aquestes obres podria acabar l’any 2025.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

La pluja altera la programació de la Santa Creu de Figueres

FIGUERES
societat

Èxit de la caminada per demanar l’alto al foc a Gaza

Barcelona
infraestructures

Territori licita les obres de rehabilitació del pont de Sant Francesc a Manresa

Manresa
medi ambient

Iniciativa per reduir l’impacte en el medi de curses de muntanya

barcelona
tecnologia

Test a dos sistemes de recàrrega de cotxe elèctric

barcelona
religió

Últims dies de l’exposició sobre la ‘Visita Espiritual a la Mare de Déu de Montserrat’ de Torras i Bages

Montserrat
turisme

El turisme actiu i d’esports d’aventura a Lleida vol superar els 800.0000 activitats contractades

llavorsí
ensenyament

La preinscripció a escoles de música de Barcelona, a punt

barcelona
societat

Desactivada l’alerta per inundacions

barcelona