MEDI AMBIENT
Analitzen els efectes del vessament tòxic a la riera Major de Viladrau
Els Agents Rurals fan un estudi de macroinvertebrats a la riera després de la mort de 200 peixos, el 18 de gener
Els Agents Rurals estan fent aquest dilluns al matí un estudi d’invertebrats a la riera Major de Viladrau (Osona) per saber l’afectació que ha tingut a l’ecosistema l’abocament que va haver-hi el 18 de gener passat on van morir uns 200 peixos, segons informa l’agència ACN.
El cas és als jutjats i s’està a l’espera de saber si va haver-hi un vessament tòxic. El cap de l’Àrea Regional de la Catalunya Central dels Agents Rurals, Jaume Bosch, ha explicat que els invertebrats són bons indicadors per saber la qualitat biològica dels rius i, amb aquest estudi, pretenen esbrinar el “grau d’afectació a l’ecosistema”. Bosch ha avançat que treballen amb la hipòtesi que el vessament sigui un delicte ecològic i esperen tenir totes les dades d’aquí a una o dues setmanes.
Els Agents Rurals sospiten que el dissabte 18 de gener va haver-hi un abocament tòxic a la riera Major de Viladrau -actualment amb poc cabal- i estan fent diferents estudis i anàlisis per avaluar-ne l’impacte. Segons els agents, el vessament es va produir a la zona on hi ha les dues depuradores de Viladrau, la del poble -que gestiona el Consell Comarcal d’Osona- i la de l’empresa Liquats Vegetals. Bosch ha explicat a l’ACN que les depuradores tenen uns cànons d’abocament i assegura que ara estan investigant si s’han complert o no. “És diferent si aboques una quantitat de substància en un got d’aigua o en una piscina. Amb els rius passa el mateix: en funció del cabal que tinguin pots abocar més o menys substància”, aclareix.
L’escuma de l’aigua
Per tot plegat, els agents ja van agafar mostres d’aigua quan van assabentar-se de la problemàtica i també han fet una necròpsia als prop de 200 peixos que van trobar morts. De la seva banda, l’ACA també ha fet un estudi de l’aigua i l’escuma que va aparèixer a la riera per esbrinar quina és la substància que va provocar la mort dels peixos. Entre els peixos morts hi havia truites irisades, barbs de muntanya i larves de tòtil, totes elles espècies protegides. Els Agents Rurals calculen que els estudis poden estar llestos d’aquí una o dues setmanes.
Els macroinvertebrats són bons indicadors de la qualitat biològica dels rius perquè responen als canvis ambientals d’una manera molt directa i permeten avaluar les possibles pertorbacions. Si la qualitat és bona, hi ha moltes espècies i, si és dolenta, hi pot haver molts individus, però poques espècies. Els macroinvertebrats aquàtics són animals (sense esquelet intern) de mida gran (fan més de 500 micròmetres) que viuen als ecosistemes aquàtics continentals. Són organismes aquàtics i també semiaquàtics. Entre d’altres, hi ha els crancs, els mol·luscs, els heteròpters o els insectes com les libèl·lules o les frigànies.