Medi ambient

medi ambient

REE ajorna la tramitació de la MAT de Ponent fins que passin les eleccions però ja negocia amb propietaris

Red Elèctrica ja contacta amb els propietaris de sòl afectat tot i que no pensa publicar l'avantprojecte i l'estudi ambiental fins a finals de maig a

La plataforma contra la MAT denuncia “pressions inacceptables” de REE cap als propietaris

Red Elèctrica va esperar que passessin les eleccions al Parlament per presentar el traçat de la polèmica MAT de Ponent, i ara s'esperarà que passin les eleccions municipals per tramitar davant del ministeri d'Indústria i el de Medi Ambient l'avantprojecte de la línia i l'estudi d'impacte ambiental sobre el territori afectat.

Una portaveu de REE va explicar ahir a El Punt que fins a finals de maig no es posarà a exposició pública aquests dos document. REE ja els tenia pràcticament a punt el mes de febrer i llavors el delegat de REE va dir que els presentaria al març. Ara, però, la polèmica connexió elèctrica de la Ribagorça i el Pallars Jussà, que aixeca una gran oposició a les comarques afectades (els 14 alcaldes del Pallars Jussà s'han mostrat contraris i demanen en bloc a REE que retiri la proposta i a la Generalitat i l'Estat espanyol que no l'accepti), quedarà per a després de les eleccions del 22 de maig.

Tot i aquest endarreriment, REE no està quieta. Enginyers i responsables de l'empresa es troben aquests dies pel Pallars reunint-se amb grups de propietaris de terrenys on s'hauran de construir les torres d'alta tensió i la subestació que enllaçarà la MAT de Ponent amb la línia Sallent-Sentmenat, ja existent. Aquesta subestació es posarà a Figuerola d'Orcau, al terme d'Isona i Conca Dellà. La portaveu de REE ha confirmat aquests contactes i ha dit que són habituals en totes les operacions prèvies a l'inici d'un projecte d'aquesta envergadura. Des de la Plataforma contra l'Autopista Elèctrica Penyalba-Montsó-Isona, en canvi, han denunciat que aquests contactes es fan donant per fet un projecte i un traçat que teòricament encara ha de veure el vistiplau de dos ministeri i que no s'ha sotmès a exposició pública.

Pressions als propietaris

A més, la Plataforma denuncia que aquests contactes van començar el cap de setmana passat en uns termes molt agressiu s per part de la companyia. “Alguns d'aquests propietaris ens han dit que s'han sentit amenaçats, els deien que haurien de comprar al preu que ells proposen (prop de 2 euros per metre quadrat) o bé atenir-se a les conseqüències d'un procés d'expropiació”. Segons la Plataforma, aquestes pressions són inacceptables. El cas el va donar a conèixer la plataforma a través del seu blog d'internet i han observat que a partir de llavors l'estratègia de REE en aquestes trobades ha variat. “Ara ens diuen que s'han moderat, els darrers propietaris amb què han contactat expliquen que ja no els donen per fet que això es farà sinó que tot està en procés, i no amenacen ni sotmeten la gent a pressió”, ha dit Josep Feria, portaveu de la Plataforma al Pallars. Feria, això sí, adverteix que aquest canvi de formes no pot amagar la voluntat de REE d'imposar un traçat que creuen innecessari i té un fort impacte sobre el medi ambient en un territori ja prou castigat per les línies elèctriques: més de 350 quilòmetres en set línies d'alta i molt alta tensió travessen actualment el Pallars Jussà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
GIRONA

Les associacions turístiques denuncien les pintades en establiments

GIRONA
societat

El govern valorarà si aixeca l’emergència per sequera al Ter-Llobregat

barcelona

Suport de la Zona Franca per al centre neurològic per a infants d’AVAN

TERRASSA

Campanya de sensibilització contra l’assetjament escolar

FIGUERES

El soterrament de les línies d’alta tensió entre Reus i Castellvell es farà realitat en cinc anys

Reus

Girona planteja una nova ordenança municipal de tinença d’animals

GIRONA
sequera

Els pantans guanyen fins avui 21 hm³ i 47 entre març i abril

barcelona

Ocupen un local municipal que usen els castellers per crear un casal de joves

SANT CUGAT DEL VALLÈS
societat

Jutgen un acusat que afronta més de 17 anys de presó per violar l’exdona

girona