Societat

medi ambient

Red Eléctrica imposa el traçat de la MAT de Ponent en contra dels alcaldes

La connexió elèctrica entre Aragó i Catalunya travessarà el PEIN de la Noguera Pallaresa i una zona de fauna protegida

Es vol enllestir entre el 2013 i el 2014

Red Eléctrica (REE) ja ha decidit el traçat de la línia de molt alta tensió entre Montsó (Cinca Mitjà) i Isona (Pallars Jussà), la MAT de Ponent, destinada a reforçar la connexió elèctrica entre Aragó i Catalunya. Ahir els delegats de REE a Aragó i a Catalunya van presentar l'avantprojecte a una quinzena d'alcaldes. El document es tramitarà les pròximes setmanes i anirà acompanyat d'un estudi d'impacte ambiental que REE assegura que ha preparat juntament amb el Ministeri de Medi Ambient. REE vol posar la MAT en servei entre el 2013 i el 2014.

Només tres alcaldes s'hi van manifestar d'acord, tots tres de municipis administrats per Aragó: Penyalba, Ontinyena i Vilanova de Sixena. Els altres, segons fonts assistents a la reunió, s'hi van declarar en contra. Entre ells, els dels cinc municipis del Principat afectats: Castell de Mur, Tremp, Gavet de la Conca, Llimiana i Isona.

En la sortida de la reunió, l'alcalde de Castell de Mur, Josep Castells, va dir que els municipis intentaran fer pinya i buscaran el suport de la Generalitat per aturar una línia de 400 kV que “no és necessària, no reporta cap avantatge al territori i afecta greument espais naturals i de patrimoni cultural en una zona on s'està fent un gran esforç en el turisme sostenible i cultural”.

Els alcaldes no estan sols. Tot i el fred, una vintena de persones de la plataforma contra la MAT de Ponent es van manifestar amb pancartes a l'entrada de la Diputació de Lleida durant les dues hores que va durar la reunió.

El traçat es divideix en dos trams. El primer va de Penyalba a Graus, seguint una línia fronterera amb la Franja de Ponent. Coincideix amb la fracassada línia elèctrica Penyalba-Cazarilh, promoguda en els anys noranta per REE per connectar l'Estat espanyol i el francès a través de la Ribagorça. La línia es va descartar a favor de la MAT de les comarques de Girona i les torres elèctriques estan ara abandonades i plenes de nius de cigonya.
Ara REE les aprofitarà.

Un cop a Graus, la MAT de Ponent girarà cap al Pont de Montanyana i entrarà al Pallars Jussà. Travessarà un espai de fauna protegida (el barranc de Sant Gregori), el conjunt monumental del castell de Mur, nuclis habitats com ara Vilamolat i un sector del PEIN del riu Noguera Pallaresa. La línia acabarà en una nova subestació a un quilòmetre del nucli de Figuerola d'Orcau, al terme d'Isona. Allà enllaçarà amb la línia existent de 400 kV que porta l'electricitat de les centrals del Pirineu fins a Sentmenat i la regió metropolitana.

La novena autopista

El delegat de REE a Catalunya, Lluís Pinós, va justificar l'obra per la necessitat de millorar “el mallat de la xarxa de transport elèctric” i alimentar el TAV. Els alcaldes, en canvi, creuen que es podrien potenciar les línies existents. El Pallars Jussà, el travessen vuit línies d'alta i molt alta tensió. Aquesta serà la novena.

La posició dels alcaldes és un no rotund. La línia té un gran impacte i ens hi oposarem
María Victoria Celaya
alcaldessa de graus
Hem buscat el mínim impacte i esperem aconseguir a partir d'ara el consens dels alcaldes
Lluís Pinós
delegat DE ree a catalunya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Olot

La pressió veïnal fa reestudiar la urbanització de Montolivet

Olot

Nomenen Joaquim Mundet i Creus, fill predilecte de Cassà de la Selva

CASSÀ DE LA SELVA
salut

La primera fase del futur parc sanitari Joan XXIII s’enllestirà aquest trimestre

tarragona

El CAFGi veu inviable l’aplicació del decret d’obertura de piscines

GIRONA

L’Antic Hospital de Sant Jaume de Mataró reubicarà els nous interns a altres centres

mataró
LA CRÒNICA

Terricabras, patrimoni polifacètic

El 2028 s’enderrocarà l’edifici Venus de la Mina

Sant Adrià de Besòs

Campanya per omplir les motxilles d’infants vulnerables que van de colònies

Barcelona
barcelona

Una vintena d’entitats reclamen que la prefectura de la Via Laietana sigui “només un lloc de memòria”

barcelona