Medi ambient

Pesca

Sonsos amb límit

La flota artesanal que pesca el sonso d'Arenys a l'Estartit s'autoregula pel que fa als dies que surt i els quilos que n'extreu

S'analitza l'impacte de les arts sobre altres espècies

Són pes­ca­dors, però ja fa tres anys que s'han con­ver­tit en ges­tors del peix que cap­tu­ren. For­men part del comitè de la cogestió del sonso que, con­jun­ta­ment amb l'admi­nis­tració, la comu­ni­tat científica i les orga­nit­za­ci­ons medi­am­bi­en­tals, tre­ba­lla per pre­ser­var aquest recurs pes­quer. Els resul­tats, segons expli­quen, són bons, ja que ells matei­xos poden regu­lar el que pes­quen i opti­mit­zar els seus guanys. El preu del sonso a la llotja s'ha tri­pli­cat des que el sec­tor va començar a fixar les quo­tes que els limi­ten les cap­tu­res. Ahir al mig­dia les bar­ques que arri­ba­ven al port d'Arenys en des­car­re­ga­ven entre 200 i 300 qui­los cadas­cuna. És la mei­tat de la quota fixada a prin­cipi de mes. “Ens adap­tem al que hi ha. Ara ens costa detec­tar-lo perquè està enter­rat. Amb un tem­po­ral pot tor­nar a aparèixer”,explica Mau­ri­cio Pulido, un dels màxims defen­sors del pla de cogestió que impulsa el sec­tor.

El segui­ment que fan els matei­xos pes­ca­dors omplint una fitxa amb el volum, llargària i el pes de les cap­tu­res, així com d'altres espècies que entren als arts de pesca, són útils als científics per ana­lit­zar l'impacte d'aquest tipus de pesca sobre el medi i si és sos­te­ni­ble. “Per una vegada no és l'admi­nis­tració que diu com fer-ho, som els qui ens hi gua­nyem la vida i que conei­xem la rea­li­tat que ens podem regu­lar”, indica Pulido.

De les vuit bar­ques are­nyen­ques que sur­ten a pes­car el sonso, s'alter­nen per sor­tir només la mei­tat d'aquesta petita flota cada set­mana. “Abans una barca podia pes­car milers de qui­los, sense límit; ara tenim una quota de 819 tones a l'any i no les cap­tu­ra­rem pas.” Pulido està con­vençut que aquest és un model que fun­ci­ona i que podrien seguir altres pes­que­ries per no sobre­ex­plo­tar els recur­sos i asse­gu­rar-se el futur.

A Cata­lu­nya hi ha una vin­tena d'embar­ca­ci­ons que es dedi­quen a la pesca del sonso repar­ti­des pels ports d'Arenys, Bla­nes, Sant Feliu de Guíxols, Palamós i l'Estar­tit. És en aquest tram de la costa és on la sorra és idònia per a la repro­ducció d'aquesta espècie, que es loca­litza en fons sor­rencs poc pro­funds. La son­sera és un art de pesca a mig camí entre l'encer­cla­ment i l'arros­se­ga­ment i té esta­blerta una veda per l'admi­nis­tració entre els mesos de desem­bre i març. Un cop acaba, a la pri­ma­vera, les pei­xa­te­ries es tor­nen a omplir de son­sos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.