Societat

Dissolen l’entitat que gestionava el santuari de Montblanc

La Santa Seu demana als membres del Seminari del Poble de Déu que marxin per discrepàncies teològiques

La Santa Seu ha obligat a dissoldre l’associació privada de fidels que gestionava el santuari de la Serra de Montblanc perquè topa amb la doctrina de l’Església. Els integrants del Seminari del Poble de Déu –creat fa 48 anys– hauran d’abandonar l’espai on feien formació des del 2008, any en què van marxar les monges clarisses del santuari. L’entitat, amb presència en altres diòcesis catalanes com ara l’Urgell i Vic, es va crear a l’empara de l’Arquebisbat de Barcelona, al qual correspon prendre aquesta decisió de suprimir-la canònicament, per decret. El text, publicat en el butlletí de l’Arquebisbat del mes d’abril, no revela els motius que han forçat aquesta decisió dràstica, si bé recull que és fruit d’una investigació iniciada el 2014 que, segons recollia l’agència ACN, respon a una raó “estrictament teològica”, per determinades pràctiques gnòstiques que s’allunyen de l’Església.

Al santuari de la Serra de Montblanc hi convivia un grup mixt que no arriba a la dotzena de persones i que regularment rebia gent que hi anava per fer-hi convivència i formació. Segons la investigació, la teologia de l’associació, estesa a altres indrets de Catalunya i l’Estat, incloïa la redempció del pecat original, amb accions i pràctiques –de caire sexual– contràries a les directrius de l’Església. Amb relació a les conclusions del decret, “existia el perill d’una derivació gnòstica de l’associació, amb alguns elements propers al corrent new age i amb visions parcialment esotèriques de la fe catòlica”.

Retorn dels béns

El decret de supressió de la institució també preveu que els immobles que gestionaven siguin retornats a les respectives diòcesis d’acord amb el criteri de cada bisbe. En aquest sentit, l’Arquebisbat de Tarragona assegurava ahir que “mai ha cedit cap títol” de propietat a l’associació i, a títol personal, avalava que alguns membres segueixin al santuari i monestir de la Serra per tenir-ne cura “com a lloc de pregària, acolliment i evangelització”.

El capellà del santuari i membre de l’entitat, Pere Fibla, lamentava que se’ls pugui titllar de sectaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.