Infraestructures i serveis

La Generalitat de Catalunya integra BIM i GIS per millorar la carretera entre Barcelona i Badalona

La metodologia Building Information Modeling és present en més del 70% dels projectes impulsats per l’Administració catalana

Amb l’objectiu de garantir les bones condicions de la carretera C-31, entre Barcelona i Badalona, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General de Mobilitat, ha impulsat recentment un projecte de reposició del ferm en què ha integrat tecnologia BIM (Building Information Modeling) i GIS (Geographical Information System) pels seus múltiples beneficis. De fet, aquesta és la primera Administració Pública que va apostar per utilitzar metodologia BIM en diferents projectes, la qual ja és present en més de 70% dels seus encàrrecs.

BIM és una metodologia de treball basada en la col·laboració, que permet a totes les persones que integren un projecte accedir a la informació més actualitzada possible. Tal com indica Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Máster BIM Manager Internacional de la consultora especialitzada Espacio BIM (www.espaciobim.com), “aquesta metodologia ha permès a la Generalitat centralitzar tota la informació de la infraestructura (geomètrica, documental, etcètera) en un ’únic’ model digital”. Això permet, al capdavall, escurçar els terminis, reduir els costos i, a més, anticipar-se als possibles errors per solucionar-los a temps, fet que suposa un gran al·licient tant per als òrgans contractants com per als contractistes.

En aquest cas concret, aquesta tecnologia s’ha utilitzat per “garantir que el ferm estigui en les millors condicions possibles”, segons assenyala Agustí Jardi, soci i consultor BIM a Apogea Consulting (www.apogeaconsulting.com) a l’últim lliurament de la secció ’AbiertoXObras’ de l’esmentada consultora Espacio BIM. Segons afirma, “per garantir la correcta explotació d’un bé tan necessari com una carretera, cal que cada cert temps es realitzin tasques de manteniment”. És per això que la finalitat d’aquest projecte és la reposició del ferm i la millora de la senyalització i l’abalisament d’un treball de 10 quilòmetres entre Barcelona i Badalona”, cosa que permetrà més seguretat en aquesta carretera.

Aquesta serà una de les actuacions que es duran a terme sobre la C-31 els propers mesos, a la qual se suma un altre projecte amb què la Generalitat dóna resposta a una reivindicació històrica del veïnat de Badalona: posar fi al soroll de la autopista. Ho farà mitjançant el reforç del ferm amb tractament fonorreductor i fotocatalític, que transformarà la via en una carretera menys molesta per als veïns de la zona.

Apogea Consulting

Apogea Consulting és una empresa espanyola que neix el 2016 amb l’objectiu de convertir-se en un vector de canvi al sector AECO. Des de la seva creació, ha duplicat la seva xifra de negoci i ha obert oficines a Màlaga i Barcelona i ha començat també el seu camí internacional, amb projectes al Regne Unit i a l’Orient Mitjà.

Al projecte sobre la C-31, en què també ha estat implicat el Servei Territorial de Carreteres de la Demarcació de Barcelona, Apogea Consulting ha participat com a consultora. Per a la redacció i l’execució d’aquests treballs, l’adjudicatari és la UTE conformada per EIFFAGE i ELSAN.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SANT JULIÀ DE RAMIS

Els Roca obriran el restaurant de la Fortalesa de Sant Julià el 16 de maig

SANT JULIÀ DE RAMIS
SALT

L’Espai Gironès celebra el 19è aniversari repartint més de 1.200 regals

SALT
CASTELL I PLATJA DA’RO

La primera llavor de la cooperació Guíxols-Vall d’Aro, al mercat laboral

CASTELL I PLATJA D’ARO

Nova càtedra en sostenibilitat a la UPC de Terrassa en col·laboració amb TÜV SÜD

TERRASSA
GIRONA

Uns 900 infants participaran en la 16a edició de la Fira de la Ciència

GIRONA
recerca

Un estudi de la UAB obre la porta a noves teràpies contra el Parkinson

Cerdanyola del Vallès
GIRONA

Més de 700 multes per dificultar l’accés a la via pública en menys de 15 dies

GIRONA
Educació

Famílies de Barcelona reclamen modificar els criteris de preinscripció a I3

Barcelona
administració

Neix una entitat per difondre la història i la cultura de Roses

roses