L'amenaça de multes frena el suport al tercer #novullpagar
El desplegament de mossos i la pressió d'Interior moderen la participació
La protesta provoca retencions a diversos peatges i fa tallar la Diagonal
Uns 40 cotxes surten de la demarcació per participar-hi
“Prefereixo pagar els 2,20 euros dels peatge que m'arribi una multa de 200 euros a casa.” Així s'expressava l'Òscar, coincidint a les dotze al peatge de Martorell amb els participants de la tercera convocatòria del #novullpagar convocada per les plataformes #novullpagar i Prou Peatges. Un dels portaveus, Alexis Serrano, admetia que l'afluència no havia estat com la del 20 de maig, però ho considerava normal “tenint en compte les amenaces del Servei Català de Trànsit”.
I és que just un dia abans Interior havia advertit que estava tramitant un centenar de multes del segon #novullpagar, que podien arribar als 200 euros per haver entorpit l'accés d'altres vehicles als peatges o per haver-se parat en zones no autoritzades i haver baixat dels vehicles. La pressió va donar fruits, així com el desplegament de 200 mossos, alguns dels quals van seguir les comitives fins a Barcelona, on estava convocat un dinar popular davant de La Caixa, principal accionista d'Abertis. Els participants van aconseguir tallar la Diagonal, on es van acumular centenars de cotxes i els conductors van baixar dels vehicles amb crits d'“independència” i “no vull pagar”.
Interior xifrava al matí el seguiment en 670 vehicles, per sota dels 2.500 i els 3.000 de les dues anteriors protestes. Abertis al vespre la xifrava en 1.074 vehicles. La protesta va provocar retencions als peatges de Martorell, la Roca, Mollet o Vilassar, una situació que es va repetir a la tarda i al vespre coincidint amb l'operació tornada del cap de setmana.
Uns 40 cotxes van sortir de Figueres i Girona per participar a la protesta contra els peatges.
LA XIFRA
Nova campanya a Fiscalia
La plataforma ciutadana Novullpagar.cat informava ahir al seu lloc web que dimarts presentarà una nova campanya per reforçar la documentació lliurada a la Fiscalia, que han batejat com a #abertisafiscalia. Fa uns dies, la plataforma va aportar documentació amb l'objectiu que la concessionària justifiqui com va aplicar l'article 7 del decret 165/67 relatiu a la seva filial Acesa, que l'obliga a invertir un percentatge en infraestructura; en concret, el 50% dels beneficis que obtinguin, un cop aquests superin el 15% del seu capital nominal. Segons Abertis, aquest article del decret es va derogar l'any 1998 a partir de l'aprovació d'un altre reial decret, a més d'assegurar que mentre va estar vigent es va complir “escrupolosament”. El Tribunal Suprem va condemnar Acesa el 2003 a invertir 7 milions relatius als balanços del 1991 i el 1992, després de rebutjar el seu darrer recurs contra la condemna.