Salut

Comencen els tractaments a l'Ebre contra la mosca negra, amb quatre mesos de retard

A Miravet s'han detectat 300 larves per quilo de macròfit

Els tècnics del Code abocaran aquest matí des d'un helicòpter uns 2.000 litres de l'insecticida biològic BTI en sis punts del tram català de l'Ebre per combatre la plaga de la mosca negra. Aquest serà el primer tractament de l'any, un tractament que habitualment es duu a terme al mes de febrer però que aquesta campanya s'ha retardat per un problema «administratiu». Finalment, però, s'ha signat el conveni entre el Code i l'Agència Catalana de Protecció de la Salut i es preveu destinar una partida pressupostària de 678.000 euros per realitzar els tractaments contra la mosca negra a l'Ebre, el Segre i el Cinca. De fet, el govern va autoritzar ahir el programa d'actuació contra la mosca negra amb un pressupost de 777.922 euros, que inclou també les prospeccions i els tractaments larvicides al Gironès i el Baix Empordà. Enguany, la Diputació de Tarragona hi aportarà 60.000 euros.

Al marge de les diferències entre el Code i Salut per signar el conveni, el tractament s'ha retardat per l'elevat cabal de l'Ebre. Amb un cabal superior als 200 metres cúbics per segon es limita l'efectivitat del producte BTI sobre les larves, per això la Delegació del Govern ha negociat amb la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) una disminució del cabal aquesta setmana. Les prospeccions realitzades la setmana passada per tècnics del Code al riu han constatat la presència de larves de mosca negra. Concretament, es van detectar 300 larves de mosca negra per quilo de macròfit a la zona de Miravet i 100 larves a l'illa de Bous (Tortosa). Una concentració de larves que fa evident la necessitat d'un tractament contra la plaga, que es recomana quan la concentració de larves és superior a 10 per quilo de macròfit. Tot i el retard en l'inici dels tractaments, el govern en preveu realitzar una desena a l'Ebre, una xifra similar a la de les altres campanyes.

Més de 100 casos en quinze dies

El centres d'atenció primària de les Terres de l'Ebre han atès un total de 137 persones per picada de mosca negra durant la primera quinzena del mes de maig, segons dades facilitades pel Departament de Salut. «Hi ha un increment del nombre d'atencions per picada de mosca negra respecte del 2009 però no és espectacular», va manifestar el director de l'Agència Catalana de Protecció de la Salut a les Terres de l'Ebre, Miquel Àngel Arasa. El 2009 es van atendre 119 persones per picades d'aquest simúlid durant la primera quinzena de maig. De tota manera, el nombre de casos d'atenció als centres de salut per picada de mosca negra s'ha incrementat el darrer mes, ja que des de principi d'any i fins al 15 d'abril només havien estat ateses 283 persones.

La mosca negra és un petit insecte que es pot trobar en nombre abundant en arbustos i arbres situats a prop de cursos d'aigua corrent, tot i que poden volar a vint quilòmetres de distància des del lloc de cria. Les seves larves són aquàtiques i viuen fixades sobre pedres i vegetació de rius. Les femelles piquen les persones i causen molèsties importants.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cadaqués

Oposició a la construcció de pisos a l’actual camp de futbol

Cadaqués

Onze murals d’artistes urbans reivindiquen la cultura marítima

L’Ametlla de Mar

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya