Salut

Un brot de legionel·losi afecta 26 persones a Montmeló i Montornès del Vallès

Els afectats van començar a tenir símptomes entre el 5 i el 15 de novembre

Setze pacients han ingressat a l’hospital i dos ja han estat donats d’alta

Salut Pública investiga un brot de legionel·losi que s’ha detectat a Montmeló i Montornès del Vallès (Vallès Oriental) en les dues darreres setmanes.

Fins ara s’han notificat 26 casos, de persones que van començar a tenir símptomes entre el 5 i el 15 de novembre.  Els afectats són 19 homes i 7 dones d’entre 37 i 92 anys i tots els casos han tingut exposició als municipis de Montmeló o Montornès del Vallès. Un total de 16 pacients han necessitat ingrés hospitalari, dels quals dos ja han estat donats d’alta.

Salut ha explicat en un comunicat que els casos s’han declarat entre el dilluns 15 i aquest dijous, a partir de la consulta a urgències hospitalària o ambulatòria i confirmació del diagnòstic. El departament no descarta que puguin aparèixer més afectats en els propers dies, ja que el període d’incubació de la malaltia pot ser fins a catorze dies.

La investigació epidemiològica i l’ambiental sobre la font d’infecció del brot s’han iniciat al mateix dia que s’ha declarat el brot i s’ha recollit la informació necessària per delimitar on aquestes persones s’han pogut contagiar. També s’han inspeccionat les instal·lacions de risc dels dos municipis, com ara industrials de torres de refrigeració d’aigua, i s’hi han recollit mostres d’aigua per analitzar-les.

Com a mesura cautelar, s’ha ordenat la neteja i desinfecció de xoc de tots els circuits implicats en la investigació des del moment que s’ha començat a inspecció. També s’han reforçat les activitats de vigilància epidemiològica i d’investigació ambiental i s’ha informat tots els centres hospitalaris de la zona així com els centres d’atenció primària (CAP).

El Servei de Vigilància Epidemiològica del Vallès Occidental i Vallès Oriental i el Servei de Salut Pública del Vallès Oriental de la Subdirecció Regional de Salut Pública a Barcelona investiguen el brot, en col·laboració amb els ajuntaments de Montmeló i Montornès del Vallès,

La legionel·losi és una malaltia d’origen ambiental causada per un bacteri anomenat Legionel·la. No es transmet d’una persona a una altra, sinó que es contrau per inhalació de vapor d’aigua o aerosols. Segons la web Canal Salut, té dues possibles manifestacions: la febre de Pontiac, que cursa lleu, i la infecció pulmonar o malaltia del legionari, que pot ser greu i fins i tot mortal. Les persones amb més risc són les fumadores, les que pateixen malalties cròniques que afecten el sistema immunitari i les d’edat avançada.

Salut informa que es pot beure sense perill l’aigua d’abastament públic, tant de casa com de les fonts públiques. També es pot fer servir l’aigua de l’aixeta per a la higiene personal i per cuinar.[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Societat

22@: oficines fantasma o habitatges

barcelona
Societat

El caràcter olotí de Montolivet

Olot
Ripoll

Més zona taronja, pas previ a la millora del trànsit al centre

Ripoll
Activisme social

“L’Obrera es queda al barri”

SABADELL

El Govern planteja reestructurar el cànon de l’aigua perquè pagui més qui gasta més

barcelona

L’arbre de Nadal de Sant Hilari fa onze metres d’alçada

SANT HILARI SACALM
BARCELONA

Barcelona renovarà els Jardinets de Gràcia el 2024

BARCELONA
SOCIETAT

Mor l’activista Jordi Pastallé, activista i fundador de l’ANC a Sant Quirze

Un celler de la DO Empordà participarà a la Festa del Vi Novell de Barcelona

espolla