Salut

L’EMA avala les vacunes de Pfizer i Moderna adaptades a les variants de la Covid-19

L’Agència Europea del Medicament assegura que els preparats ofereixen una “protecció més àmplia contra les diferents variants”

Després de la recomanació de l'EMA, la Comissió Europea té l’última paraula per autoritzar-ne la comercialització

L’Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) ha recomanat aquest dijous la comercialització a la Unió Europea (UE) de les vacunes de Pfizer i Moderna adaptades per  les variants de la Covid-19.

Després d’una reunió extraordinària a la seva seu a Amsterdam, el regulador europeu ha avalat els nous preparats bivalents com a dosi de reforç  per a majors de 12 anys perquè poden oferir una “protecció més àmplia contra les diferents variants”.

En aquest sentit, l’EMA apunta en un comunicat que aquestes poden ajudar a mantenir “una protecció òptima contra la Covid-19 mentre el virus evoluciona”. “Aquestes vacunes són versions adaptades de les vacunes originals Comirnaty (Pfizer/BioNTech) i Spikevax (Moderna) destinades a atacar la subvariant Omicron BA.1, a més de la soca original de SARS-CoV-2. Les vacunes s’adapten [és a dir, s’actualitzen] perquè coincideixin millor amb les variants que circulen”, detalla l’agència europea.

Les noves injeccions es poden administrar almenys 3 mesos després de l’última dosi d’una vacuna contra la Covid-19.  L’EMA precisa que les vacunes originals de Pfizer i Moderna “continuen sent eficaces [com vacunació primària] per prevenir malalties greus, hospitalitzacions i morts” associades al virus.

Els estudis analitzats pels experts de l’EMA abans de donar el seu suport a aquestes vacunes han demostrat que els dos preparats “poden desencadenar fortes respostes immunitàries” contra la variant BA.1 i la variant original del virus en persones prèviament vacunades amb la pauta primària. I són més “eficaces” per protegir contra la subvariant d’Òmicron que els preparats originals que s’han fet servir fins ara en les campanyes de vacunació.

Pel que fa a la seguretat, els efectes secundaris que s’han observat en els assajos clínics amb les vacunes adaptades són “comparables” als observats amb les originals, per tant “lleus i de curta durada”, va assegurar.

La nota afegeix que l’EMA revisa actualment “altres vacunes adaptades que incorporen diferents variants, com les subvariants BA.4 i BA.5 d’Òmicron” o es presentaran aviat. Aquests preparats, si s’autoritzen, “ampliaran encara més la gamma de vacunes disponibles”, destaca l’agència.

L’EMA subratlla la importància de les vacunes adaptades a les noves variants per combatre la pandèmia, ja que “no és possible predir com evolucionarà el virus en el futur i quines variants circularan aquest hivern”.


Pendents de l’autorització de la CE
L’agència enviarà ara les seves conclusions a la Comissió Europea, que té l’última paraula sobre la comercialització de les vacunes a la UE.

La comissària europea de Sanitat, Stella Kyriakides, ha avançat en un comunicat que l’executiu comunitari procedirà “amb una autorització accelerada d’aquestes vacunes per garantir que puguin implementar-se ràpidament a tota la UE”.

“Subjecte a l’avaluació científica de l’EMA, també esperem una opinió sobre les vacunes adaptades a Òmicron BA.4 i BA.5 en les pròximes setmanes com a part del nostre ampli enfocament de cartera de vacunes que ha caracteritzat el nostre treball des del principi”, afegeix l’eurocomissària.

“Necessitem estar preparats per enfrontar un altre hivern amb Covid-19”, ha avisat Kyriakides. És per això que ha fet una crida als països de la UE a planificar i posar en marxa les seves campanyes de vacunació de cara a la tardor.



Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]
Cadaqués

Interposen 112 denúncies en un control a transportistes a la C-65

Cadaqués

Onze murals d’artistes urbans reivindiquen la cultura marítima

L’Ametlla de Mar

Arrels de Vi enceta l’edició amb més expositors que mai

sant martí d’empúries

Quaranta pobles participen a la segona trobada de municipis sense fronteres

bàscara

Entra en funcionament una nova línia de bus que va a la platja

El Prat de Llobregat
Llagostera

Quarta avaria de la setmana a la xarxa d’aigua potable de la Font Bona

Llagostera

Acció de protesta contra la botiga de bicicletes a l’antic teatre Odèon

girona

Retards al corredor sud de Rodalies per una incidència tècnica

Castelldefels

Un estable cremat a fa 2.200 anys es relaciona amb el pas de les tropes d'Anníbal pel Pirineu

Bellver de Cerdanya