Salut

FRANCESC CARMONA

CAP DEL SERVEI DE GINECOLOGIA DE L’HOSPITAL CLÍNIC

“Tota ajuda suma i et permet seguir avançant”

“L’endometriosi només té 30.000 articles mèdics”

“Hem aconseguit fer la primera classificació prequirúrgica d’aquesta malaltia”

Tot i afectar una de cada deu dones i que, com explica l’especialista Francesc Carmona, provoca forts dolors “que les deixa fora de combat” i problemes associats, com ara infertilitat, anèmia i ansietat, l’endometriosi –quan el teixit que recobreix l’úter creix i ocupa parts de l’abdomen com ara els ovaris i l’intestí– ha estat fins ara una malaltia silenciada. La recerca en aquest camp n’ha patit les conseqüències.

Per què les dones triguen de mitjana vuit anys a ser diagnosticades d’endometriosi? Té a veure amb el fet de ser una malaltia exclusivament femenina?
La societat t’ha dit sempre que el dolor de regla és normal, el metge et repeteix que no tens res, els amics et recorden que a l’hospital t’han dit que estàs bé... És un cercle viciós, una espiral de violència contres les dones. Quan arriben a ser diagnosticades, han patit el que no està escrit. Només que els homes tinguessin dolors testiculars quatre dies al mes, faria temps que el món s’hauria aturat. És evident que es tracta de forma molt diferent el dolor en homes i dones; a ells se’ls visita i tracta abans.
El problema és que com que s’ha normalitzat el calvari que pateixen milers de dones hi ha molt poca investigació?
Hi ha un web on es poden consultar els articles mèdics publicats arreu del món. Sobre asma n’hi ha més de 200.000, de diabetis un milió... En endometriosi, són només 30.000.
A tot el món?
Sí, la mateixa xifra que articles científics sobre disfunció erèctil. En endometriosi cal investigació, però també molta educació social. Si acceptem com a normals els dolors de regla, no podrem avançar, perquè la gent no donarà diners per a patologies que no percep com un problema. I l’endometriosi deixa les dones fora de combat. Els dolors són més intensos i llargs a mesura que progressa, molts cops fa més difícil l’embaràs i moltes dones tenen problemes psicològics en part perquè ningú no valida el seu patiment. És una malaltia benigna que afecta de manera terrible la seva qualitat de vida.
Què estan investigant vostè i el seu equip de l’hospital Clínic-IDIBAPS?
Hem treballat molt el tema del diagnòstic, aconseguir que sigui molt més precís. Molts cops, els metges s’emporten les pacients a la sala d’operacions a veure què troben, i això és indignant! Gràcies al fet que hem tingut fons i hem pogut destinar hores i professionals a investigar, hem aconseguit fer la primera classificació prequirúrgica de l’endometriosi. No ens cal operar per saber què tenen, la gravetat i poder informar de possibles complicacions.
On ha anat a parar la recaptació de l’Endofest, el festival impulsat per una de les seves pacients?
La major part ha servit per obrir una nova línia de recerca per saber per què l’embaràs pot ser més complicat en el cas de dones amb endometriosi. Volem identificar les de més risc.
La majoria de donacions provenen de particulars?
Sí, la inversió pública és molt petita. Fa anys que reclamem una Marató per a l’endometriosi i malalties específiques de les dones. Seguim lluitant. La gent ha de saber que qualsevol petita aportació va sumant i et permet seguir avançant. Tots els fons aconseguits són una peça més en el trencaclosques de la malaltia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

MEDI AMBIENT

El temporal Nelson es “menja” part de la platja de Sant Sebastià de Barcelona

BARCELONA
SOCIETAT

Marxen de l’edifici ‘El Barco’ d’Esplugues els dos últims veïns que hi quedaven

ESPLUGUES DE LLOBREGAT
economia

L’IVA del gas deixa de ser reduït i torna al 21% a partir de dilluns

barcelona
SOCIETAT

Els taxis de Sitges s’adhereixen al servei conjunt del Garraf

Sitges
transports

Tallada la L4 del metro entre les estacions de Bogatell i la Barceloneta

Barcelona
Societat

El servei d’atenció a víctimes de violència masclista de l’Eixample obrirà el 2026

Barcelona
societat

Retencions intermitents a l’AP7 per l’operació sortida

barcelona
societat

Optimisme a la recta final de la temporada a les estacions d’esquí

Rialp
FIGUERES

Es duplica en 6 anys el nombre de diagnòstics d’AOS severa a l’Alt Empordà

FIGUERES