Salut

Catalunya vacunarà els nadons contra la grip i la bronquiolitis a l’octubre

S’introdueixen nous anticossos en algunes vacunes, que resultaran més efectives

Els més grans de 65 anys s’immunitzaran contra l’herpes zòster

Catalunya vacunarà a partir del mes d’octubre els nadons de menys de sis mesos contra el virus respiratori sincitial (VRS), causant de la bronquiolitis, i també contra la grip a partir dels sis mesos. En el cas de la bronquiolitis, que l’hivern passat va tenir una incidència molt alta, amb molts ingressos hospitalaris i complicacions, s’inocularà un anticòs, més efectiu i amb més protecció temporal, que només requerirà una dosi.

Així ho han anunciat avui el conseller de Salut, Manel Balcells, i la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, durant la presentació de les novetats del calendari de vacunació. A més de les de la vacunació dels nadons, també s’ha substituït l’actual vacuna contra el meningococ C per una de més nova que inclou quatre variants.

Balcells ha ressaltat que la nova vacuna contra la bronquiolitis és “una aposta gran” contra una malaltia que provoca “un estrès gran en el sistema i en pares i nens, i que s’espera que afavoreixi un “canvi de paradigma”, ja que el conseller confia que “pot baixar molt la pressió assistencial i millorar la salut dels nens”.

Segons informa Efe, s’estima que entre un 11% i un 19% dels lactants patirà bronquiolitis el primer any de vida, una malaltia que ocasiona l’hospitalització aproximadament en un 1% dels casos, amb una mortalitat inferior a l’1%.

Cabezas ha explicat que a l’octubre, que és quan comencen a augmentar les malalties respiratòries, seran citats als centres de primària tots els nadons nascuts a partir de l’abril passat per ser vacunats amb aquest anticòs. Alhora, els hospitals injectaran a l’octubre la mateixa vacuna als nadons en les primeres 48 hores de vida.

Pel que fa a la grip, que causa 4.000 ingressos i vuit defuncions anualment en menors de 5 anys a Espanya, s’injectarà per primera vegada els nens de més de 6 mesos de vida a l’octubre (fins al present només s’injectava nens amb patologies risc).

A més, com passa cada tardor, es vacunarà de la grip tots els adults de més de 60 anys i persones de qualsevol edat considerada de risc (embarassades, immunodeprimits o pacients amb patologies)

En adults, el 2022 ja es va incorporar la vacuna contra l’herpes zòster per a la franja de 65 a 80 anys; ara s’amplia fins als 90 anys i més enllà d’aquesta edat. L’herpes zòster està produïda pel mateix virus que la varicel·la que, després de la infecció durant la infància, roman al cos i es reactiva, generalment en majors de 50 anys, causant erupcions doloroses de la pell i altres complicacions. L’ampliació de les noves vacunes contra VRS, grip, meningococ i herpes zòster suposa una inversió de 33 milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia