Salut

Bellvitge proposa revisar com es tracta l’apnea del son en les dones

Un estudi ha detectat una diversitat de perfils que no encaixa amb els models actuals

Un estudi impulsat per pneumòlegs de l’Hospital de Bellvitge i l’Idibell, el seu Institut d’Investigació Biomèdica, ha tret a la llum que l’afectació de l’apnea obstructiva del son en les dones és molt més diversa i complexa del que es creia fins ara. A partir de l’anàlisi de 1.886 pacients femenines tractades a la Unitat del Son de l’hospital entre el 2011 i el 2019, els investigadors han vist que hi ha quatre perfils diferents d’afectacions, i no un com apuntava fins ara la literatura científica, que s’havia centrat fonamentalment en estudiar-ne l’impacte en el públic masculí.

La recerca, doncs, revela una presentació heterogènia de la patologia en dones, similar a la dels homes, i convida els especialistes a adaptar les eines diagnòstiques i els tractaments per a una millor personalització segons el gènere. L’apnea obstructiva del son (AOS) és un trastorn del son en què la respiració s’interromp de manera repetida, amb greus conseqüències per a la salut, com malalties cardiovasculars o cognitives.

En el cas de les dones, de l’estudi s’extreu que el perfil més comú (el 47% dels casos) és el de dones de mitjana edat amb símptomes clàssics d’AOS i factors de risc cardiovascular. Aquí s’inclouen els símptomes tradicionals com roncs, somnolència diürna i parades de la respiració observades per familiars.

El segon perfil (un 27% dels casos) és el de dones de mitjana edat amb pocs símptomes i sense risc cardiovascular significatiu, a les quals se’ls podria recomanar mesures com millores de la dieta i la higiene postural. El tercer tipus (12%) són dones de més de 65 anys amb apnea greu i malaltia cardiovascular associada, però amb pocs símptomes. Finalment, hi ha el perfil de “símptomes atípics” que tradicionalment s’havia associat a la dona però que només representa el 14% del total de casos: dones de mitjana edat amb trastorns de l’estat d’ànim, son no restauradora i risc cardiovascular però que no té somnolència diürna ni cansament matutí.

“Fins ara s’assumia que les dones presentaven més infradiagnòstic perquè tenien menys símptomes que els homes, però això ha resultat no ser cert”, explica la doctora Carme Monasterio, cap de secció de la Unitat de Son i Ventilació de Bellvitge. Segons la doctora Eva Fontanilles, especialista de la mateixa unitat, els resultats de l’estudi mostren que la manifestació de l’apnea del son és “molt més heterogènia del que es pensava”.

Les investigadores sostenen que aquest és l’estudi més gran fet fins ara de fenotips realitzat exclusivament en dones amb AOS i que subratlla la necessitat de revisar els criteris diagnòstics i tractaments actuals de la malaltia segons els perfils trobats en les dones.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.