Salut

societat

El col·legi de metges, en contra d’un màster en naturopatia que impartirà la UdG

El Col·legi Oficial de Metges de Girona (COMG) ha demanat a la Universitat de Girona que retiri un màster en Naturopatia Integrativa que ha programat la Fundació Universitat de Girona i que és previst que es comenci a impartir el gener del 2025. El COMG considera que aquest màster “s’allunya de l’evidència científica”. El president del COMG, Josep Vilaplana, ha manifestat, a través d’un comunicat, que “és inaudit que la UdG promocioni un màster dirigit per persones que difonen teories pseudocientífiques, un fet que posa en joc el prestigi de la Universitat de Girona i de les seves facultat de ciències de la salut”. Vilaplana també assenyala que cap professor d’aquestes facultats participa en el màster. El COMG demana una revisió dels processos d’avaluació i un posicionament ferm i públic de les facultats de medicina i d’infermeria en la defensa de la ciència i la salut basades en l’evidència. El col·legi de metges afegeix qque, abans d’acceptar i promocionar postgraus i màsters, la Fundació Universitat de Girona ha de consultar les facultats de la universitat relacionades amb el tema proposat per evitar casos com aquest. 

Aquest màster de formació permanent de Naturopatia Integrativa, dirigit per José María Sánchez Navarro, és previst que comenci el 24 de gener i consta de 291 hores lectives. D’aquestes hores, 225 s’impartiran a través de videoconferència els divendres i 66 de forma presencial. És tracta del primer màster d’aquest tipus que s’imparteix en una universitat. Tal i com s’informa en la pàgina web de la Fundació UdG, està pendent d’aprovació per part del consell de govern de la UdG. El director del màster, José María Sánchez Navarro, titular superior en Naturopatia i Osteopatia, explica en la presentació del  mateix que aquesta formació "no pretén excloure la medicina, sinó més aviat oferir un suport integratiu a la salut". "La medicina actual i els seus professionals són un pilar fonamental de la salut: el seu paper en la recuperació de malalties és inqüestionable", destaca Sánchez Navarro. "Amb aquest màster s'impulsa la col·laboració per posar-nos al servei de les persones i ajudar-les a sanar els seus desequilibris, aportant unes eines de forma coherent, que van des d'allò més actual i científic a allò més primigeni i ancestral: la curació amb mètodes naturals", hi afegeix. El màster dura poc més d'un any, fins a mitjans d'abril del 2026. S'ofereixen 50 places i el preu és de 2.975 euros. Es dirigeix a personal sanitari (metges, infermers, fisioterapeutes...), a naturòpates, osteòpates i acupuntors, i a professors d'educació física i esportiva.

Per la seva part, la UdG ha manifestat que el programa del màster en Naturopatia Integrativa a hores d'ara no està aprovat com a estudi de la UdG i exposa que si bé inicialment no es va presentar cap al·legació, la Facultat  de Medicina ha fet arribat el seu desacord. Segons ha exposat a través d'un comunicat, la proposta del programa va arribar a la Fundació Universitat de Girona: Innovació i Formació i segueix el procediment acadèmic establert. "Posteriorment, arriba a la Comissió de Programació d'Estudis, la qual la posa a exposició pública durant un mes. En tot aquest temps no es va rebre cap al·legació. Posteriorment, la Facultat de Medicina ha fet arribar el seu desacord amb el programa", indica. I afegeix que "un cop finalitzat el període d'al·legacions, i en no havent-ne rebut cap, la Comissió eleva la proposta a Consell de Govern, que és l'òrgan a qui correspon l’aprovació de qualsevol estudi". I raona que en la propera sessió d'aquest òrgan aquest serà un dels punts de l'ordre del dia. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.