Salut diu ara que veu «complicat» fer el CAP de Vilafranca el 2010

La Generalitat no dóna cap previsió per escrit malgrat les pressions del govern local

Els anuncis del començament de les obres del segon centre d'atenció continuada de Vilafranca, que s'ha de fer al parc de Llevant, s'han convertit ja en la cançó de l'enfadós i per això el nou govern local que presideix el convergent Pere Regull va aprofitar fa setmanes la visita d'un responsable del Departament de Salut a Vilafranca per demanar-li que el seu departament fes per escrit una previsió de l'inici de l'execució de l'equipament. Regull ho va demanar «després de saber a través dels mitjans de comunicació» que la consellera Marina Geli havia visitat la ciutat a principi del mes de maig per trobar-se amb alcaldes socialistes i ho havia aprofitat per anunciar que el 18 de juny el departament tindria el projecte definitiu del CAP, que a partir d'aquesta data començaria el procés de licitació de l'obra pública i que confiava que les obres començarien «a finals d'any o a principi del que ve». La visita i les declaracions de la consellera sense que ho sabés el govern van causar un cert malestar al govern i l'alcalde va arribar a qualificar l'anunci de «deslleialtat institucional». Segons va explicar ahir el regidor de Salut de Vilafranca, Aureli Ruiz, el responsable de Salut va remetre's a les paraules de Geli però no es va comprometre a fer aquest tipus de document. Segons Ruiz, fonts oficioses han explicat que des del departament veuen «complicat» complir aquesta previsió perquè hi ha problemes financers. «L'única paraula que tenim ara és la de la consellera expressada als mitjans de comunicació, però també és cert que abans ens havien dit que l'obra començaria a principi d'aquest any», deia ahir.

L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès va cedir per primera vegada els terrenys on s'ha de construir el nou CAP el novembre del 2005 i va fer diverses modificacions després de l'ampliació dels serveis que l'Ajuntament va pactar amb Salut. A meitat de desembre responsables de Salut es van desplaçar a Vilafranca per presentar el projecte però no van parlar de terminis. El govern local –llavors el PSC– va explicar que els havien parlat del primer trimestre de l'any, i més tard el departament va parlar de meitat d'any. A principi de maig Geli va anunciar el projecte definitiu per al juny i el començament de les obres com a molt tard a principi del 2010.

La Generalitat va informar a l'abril que el nou centre, que desdoblarà l'actual ABS Vilafranca del Penedès i oferirà serveis a una població de fins a 25.000 persones, està distribuït en cinc plantes i tindrà una superfície de 5.732 m². Hi haurà els serveis de medicina general (set consultes, més set d'infermeria), pediatria (quatre consultes, més quatre d'infermeria), odontologia (dues consultes, més dues sales de treball), consultes polivalents (quatre consultes, més PADES), treball social (tres despatxos), educació sanitària (dues aules) i rehabilitació ambulatòria (set sales i quatre boxs). Altres serveis acordats són un centre d'atenció a la salut mental (quatre despatxos de psiquiatria, dos de psicologia i tres d'infermeria psiquiàtrica), un centre d'atenció a la salut mental infantil i juvenil (tres despatxos de psiquiatria, dos de psicologia i un d'infermeria psiquiàtrica) i un centre d'atenció i seguiment de les drogodependències (dues consultes d'exploració i tres sales més).

Un ABS desbordat

Segons l'actual llei d'ordenació sanitària, cada 25.000 habitants es defineix una àrea bàsica de salut (ABS), a la qual pertoca un CAP amb una superfície mínima de 1.440 m². El nou CAP previst quadruplica l'espai mínim atorgat però continua sent un projecte encara sense data clara d'inici d'execució. Vilafranca té actualment una població que supera els 37.000 habitants i els serveis del CAP ja estan saturats. El govern local anterior ja va haver de cedir temporalment espais de l'antic jutjat, a tocar de la plaça del Penedès, per descongestionar el CAP mentre no es fa l'obra. Vilafranca va passar de 25.000 habitants el 1981.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
ADMINISTRACIONS

L’Estat bloqueja el conveni i no ha transferit els diners per a la mobilitat del Maresme, segons Territori

EL MASNOU
SOCIETAT

La zona ampliada de Water World, Tornado Land, a punt per a la temporada

lloret de mar
GIRONA

Desenes de famílies enganyades en un viatge a Eurodisney París

GIRONA

Inditex es planteja tancar dues de les quatre botigues que té a Figueres

figueres
medi ambient

Un decret intenta fer més àgil el control de la sobrepoblació de conills, senglars o cabirols

Tàrrega
Infraestructures

Els veïns de Joan Miró exigeixen als partits un compromís per preservar el parc

Barcelona
medi ambient

Tarragona proposa una trentena d’activitats per conscienciar sobre el canvi climàtic

TARRAGONA

L'Ajuntament denuncia l'ocupació per fer-hi un casal de joves del magatzem dels Castellers

SANT CUGAT DEL VALLÈS
GIRONA

Tempesta i calamarsa a la Selva, el Gironès i el Baix Empordà

GIRONA