Gairebé la meitat de les persones més grans de 85 anys podrien tenir Alzheimer

El centre d'estimulació cognitiva de l'Associació d'Alzheimer de Reus es trasllada i amplia el nombre de places a 36

A més de la gent gran, però, s'estima que hi ha entre un 5 i un 10% de malalts d'Alzheimer que tenen de 55 a 74 anys. Precisament l'increment del nombre de malalts en aquest tram d'edat és un dels motius pels quals el centre d'estimulació cognitiva de l'Associació d'Alzheimer de Reus va començar a faltar-li espai. Actualment estan situats en uns espais de l'edifici de la Creu Roja, al carrer Doctor Ferran de Reus, on hi ha lloc per a vint-i-cinc usuaris. La solució que hi han trobat ha estat el lloguer d'un altre local a la carretera de Castellvell, a l'edifici Les Palmeres, amb capacitat per a vint usuaris. D'aquesta manera, l'actual emplaçament continuaria funcionant per a dos grups de vuit persones cadascun (setze en total) en un estadi lleu de la malaltia. I a l'espai de 200 m² de la carretera de Castellvell s'hi faran, a partir del mes de gener, dos grups: un per a lleus-moderats i l'altre per a moderats-avançats. L'aspecte més positiu d'aquesta ampliació d'instal·lacions és, segons la responsable del centre, Maria Jesús Lerín, «poder separar els malalts» segons la fase en què es trobin de la malaltia. Assegura que mantenir-los junts és «dur» per a ells perquè els que es troben en una fase lleu «veuen in situ el que els passarà».

El fet és que tot i que actualment hi ha llista d'espera –diu Lerín–, intenten assumir tots els que poden rebre tractament i, de fet, «per a moderats i avançats ja no queden més places». Però volen intentar prioritzar els lleus, ja que «tres o quatre mesos de tractament per a ells és molt», indica.

D'altra banda, hi ha un factor a tenir en compte: «Els menors de 65 anys no tenen plaça en un centre de dia.» Això significa que els malalts d'Alzheimer de menys de 65 anys no poden rebre tractament no farmacològic si no és en centres fruit d'iniciatives com la de l'Associació d'Alzheimer de Reus. I precisament el nou centre està pensat per a joves.

A diferència de l'actual, estarà més adaptat i s'adequarà a la normativa «amb l'expectativa que l'any 2012 s'obrin places especialitzades» arran del que estableix la llei de la dependència. Ara per ara, però, la Generalitat no concerta places d'aquest tipus, sinó només en centres de dia. En canvi, segons Lerín, el tractament d'estimulació cognitiva és l'únic que frena l'avenç de la pèrdua de facultats, conjuntament amb els fàrmacs.

Un altre aspecte sobre el qual paren atenció són els cuidadors, ja que sobre ells també repercuteixen també els efectes de la malaltia. Per això, un matí a la setmana fan teràpia als que tenen una major sobrecàrrega o inicis de depressió. Amb l'alliberament d'espai, amb vista a l'any vinent, es plantegen fer tres grups. També fan altres activitats d'ajuda més lúdiques i grups d'ajuda mútua.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Habiliten un espai segur i delimitat a la plaça Europa per llançar petards

FIGUERES

Mataró aposta per agilitzar la tramitació de llicències i permisos

Mataró

Habiliten un app municipal per facilitar la comunicació amb els veïns

VILAFANT
SOCIETAT

L’Ajuntament d’Esplugues ha trobat casa al 68% dels veïns d’El Barco

Esplugues de llobregat
URBANISME

L’Ajuntament de Reus destina 2,1 milions al manteniment de la via púbica

Reus

Uns 200 professionals participen en la Jornades SIG Lliure a la UdG

GIRONA
SOCIETAT

Punt mòbil d’assessorament laboral per a temporers de Ponent

Lleida
societat

600 sancions a usuaris de patinet elèctric per incomplir la normativa

Granollers

Sant Joan de Déu rebrà 60 milions d’Amancio Ortega per al centre de malalties rares

Barcelona